Zelfhulp bij RA

Geplaatst op: 
Woensdag, 21 juni, 2017 - 19:42

Een artikel op news.medical.net geeft verschillende tips en technieken die kunnen bijdragen aan het verminderen van de symptomen bij RA-patiënten en hun algehele levenskwaliteit kunnen verbeteren.

Fysieke beweging en rust
Lage impactoefeningen zijn een kerncomponent van het behandelingsplan bij reumatoïde artritis, omdat er significante voordelen zijn.
Lage-impact aerobics, spierversterking en oefeningen die de flexibiliteit bevorderen zijn aan te bevelen. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Wandelen
  • Zwemmen
  • Water aerobics

Het is echter belangrijk om deze activiteiten met rusttijden af te wisselen, vooral wanneer de ziekte actief is en de pijnlijke, gezwollen of stijve gewrichten een belangrijk probleem vormen.

Warme en koude therapieën
Zowel warme als koude therapieën kunnen nuttig zijn bij de langdurige behandeling en verzorging van reumatoïde artritis.
Warmtekussens of warme baden zijn uitstekend om stijve gewrichten en spieren te ontspannen, terwijl koude verpakkingen ideaal zijn om acute pijn en ontsteking te verlichten.

Ontspanningstechnieken
Ontspanningstechnieken kunnen ook handig zijn om de pijn aan te pakken en stress in het leven van mensen met RA te verminderen. Deze technieken kunnen omvatten:

  • Diepe ademhalingsoefeningen
  • Geleide beeldvorming voor relaxatie
  • Visualisatie - meditatie
  • Afleiding
  • Spierontspanning
  • Massage

Dieet
Hoewel er geen specifiek dieet voor patiënten met reumatoïde artritis is, zijn er bepaalde voedingsmiddelen die kunnen leiden tot het verlichten of verergeren van de symptomen.
Voedingsmiddelen die bijvoorbeeld rijk zijn aan antioxidanten kunnen helpen om gerelateerde ontstekingen te beheersen en te verminderen. Het mediterrane dieet, hoog in antioxidanten en vitaminen A, C en E, zou betere resultaten geven met betrekking tot de ziekte.
Personen met reumatoïde artritis zullen waarschijnlijk baat hebben bij het eten van meer verse groenten en fruit met een hoog gehalte antioxidanten en vitaminen en wanneer zij verwerkte voedingsmiddelen vermijden. Zuivelproducten en zure voedingsmiddelen, waaronder citrusvruchten, kunnen ook de symptomen verergeren.

Therapietrouw
De meeste mensen met reumatoïde artritis hebben een door hun arts voorgeschreven medicatieplan dat zij strikt dienen te volgen om het beste resultaat te bereiken.
Daarnaast kunnen er behandelingen direct op het pijnlijke gebied worden toegepast om acute symptomen te verlichten. Afhankelijk van de situatie kunnen al deze behandelingen die niet-steroïdale anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID's), salicylaten of capsaïcine bevatten, allemaal een voordeel bieden.
Er zijn ook supplementen die zorgen voor een verbetering van de symptomen, vooral gewrichtspijn en ochtendstijfheid . Kurkuma en omega-3 visoliesupplementen kunnen beiden in aanmerking komen maar moeten opgenomen worden in het algemene behandelingsplan dat met de arts en de patiënt is besproken.

Ondersteuning
Het is belangrijk voor mensen met reumatoïde artritis om een ​​sterk ondersteunend netwerk van familie en vrienden te hebben die hen zal helpen bij de veranderingen die zich voordoen bij hun ziekte.
Mensen met reumatoïde artritis lopen meer kans op depressie, angst en een laag zelfbeeld. Velen vinden soelaas bij het bespreken van hun strijd en problemen met iemand anders - een familielid, vriend of hulpverlener.

Andere tips voor zelfhulp
Tips voor mensen, die met reumatoïde artritis leven, zijn onder meer:

  • Neem de controle over jouw behandelings- en actieplan
  • Herken je grenzen en rust wanneer je moe bent
  • Zorg voor voldoende sociale contacten
  • Geniet van je vrije tijd en jouw activiteiten

Tenslotte, als er significante veranderingen opduiken in jouw symptomen of andere kenmerken van de aandoening worden waargenomen, kan je het beste hulp zoeken bij jouw arts die relevant advies kan verstrekken.

Voor vragen over dit artikel kan je mailen naar info@raliga.be

Bron: Tekst (vrije vertaling) news.medical.net, Self-Help and Living with Rheumatoid Arthritis

Meer info op raliga.be over: zelfhulp