1 op de 12 wetenschappers manipuleert onderzoeken

Opgelet: Dit is een verouderd artikel uit ons archief. De inhoud kan inmiddels niet meer van toepassing zijn.

Vlaamse wetenschappers nemen het niet altijd al te nauw met medische onderzoeken voor tijdschriften. 8 procent van de wetenschappers die het magazine Eos heeft gecontacteerd zegt dat hij/zij al eens data verzint of "masseert" om het onderzoek in hun voordeel te doen uitdraaien. De ondervraagden geven onder meer de grote publicatiedruk als oorzaak van die fraude.

Voor de enquête kregen 315 medische onderzoekers van alle Vlaamse universiteiten een invulformulier voorgeschoteld. 4 wetenschappers biechtten op dat ze de afgelopen jaren één of meer keer data hebben verzonnen, 23 vertelden dat ze resultaten hebben verwijderd opdat hun hypothese zou kloppen.

Ter vergelijking: een studie uit 2009 toonde aan dat in het buitenland "slechts" 2 procent van de wetenschappers zich wel eens bezondigde aan zulke praktijken.

Bovendien gaf bijna de helft van de ondervraagde wetenschappers te kennen dat ze al eens gezien of vernomen hebben dat een collega data verzonnen of vervalst had. In het buitenland ging het "maar" om 14 procent van de deelnemers.

De druk om te publiceren is nu eenmaal erg groot, klinkt het bij de wetenschappers. Zo worden ze bij het aanvragen van fondsen en benoemingen afgerekend op hun aantal publicaties.

Bron: www.gva.be/nieuws

Geplaatst: 2013-03-22