AZ Groeninge ontvangt fietsers met reuma

Vrijdag 7 juni 2013 onthaalt az groeninge 75 fietsende reumapatiënten, reumatologen en verzorgers met een sessie tai chi op het binnenplein van campus kennedylaan. Biking Against Rheumatism In Europe (BARIE) fietst elk jaar naar het Europees reumatologiecongres, dit jaar in Madrid. az groeninge wacht hen op samen met de bekende doelman en reumapatiënt Glenn Verbauwhede, peter van de actie.

De karavaan BARIE-fietsers vertrekt op 6 juni uit Brussel en komt ’s avonds aan in Kortrijk. De fietsers worden er ontvangen door burgemeester Van Quickenborne en vertrekken vrijdagmorgen 7 juni  richting Frankrijk. Op hun doortocht passeren ze aan az groeninge campus kennedylaan waar Glenn Verbauwhede, algemeen directeur Jan Deleu en reumatoloog Klaas Vandevyvere hen verwelkomen. Annick Mahieu, ergotherapeut az groeninge, biedt hen een sessie tai chi aan om de tocht die voor de boeg ligt soepel te kunnen aanvatten. Patiënten en medewerkers van az groeninge doen mee om de fietsers een hart onder de riem te steken.

Reuma veroorzaakt ontstoken gewrichten wat zorgt voor pijn en stijfheid in het omliggende weefsel. Voor reumapatiënten is (blijven) bewegen heel belangrijk. Dr. Klaas Vandevyvere, reumatoloog in az groeninge: “Mensen met ontstoken gewrichten hebben baat bij regelmatig verantwoord bewegen. De ziekte geneest daarmee natuurlijk niet maar bewegen vermindert de hinder door reuma. Het is daarbij belangrijk een goed evenwicht te vinden tussen inspanning en rust. De opdracht voor reumapatiënten is om hun grenzen goed te leren kennen en te respecteren. Ze vermijden best een zware belasting van hun gewrichten. Contactsporten en sporttakken met een grote lichamelijke of piekbelasting zijn meestal niet aan hen besteed. Maar sporten zoals fitness, zwemmen, fietsen, wandelen … zijn uitgelezen vormen van beweging voor mensen met reuma. Met de sessie tai chi voor de BARIE-fietsers zetten we het belang van beweging voor reumapatiënten graag even in de kijker. En natuurlijk hebben de fietsers er zelf ook baat bij om vóór de aanvang fietstocht hun gewrichten soepel te maken door de zachte tai chi-oefeningen.”

Zelfs topsport is niet onmogelijk voor een reumapatiënt. Glenn Verbauwhede bewijst dat het kan. De West-Vlaamse doelman en reumapatiënt speelt al jaren voetbal op topniveau bij onder andere KSV Waregem, Club Brugge en KV Kortrijk. Hij stak onlangs een contract bij de Zuid-Afrikaanse club Mamelodi Sundowns op zak. Glenn Verbauwhede werpt zich op als peter van de actie. “Topsport is mogelijk, ook als reumapatiënt. Ik draag de BARIE-fietsers dan ook een warm hart toe.” Glenn Verbauwhede komt op 7 juni in az groeninge de fietsers uitzwaaien op  hun weg naar Madrid.

De dienst reumatologie van az groeninge
De dienst reumatologie telt 3 artsen: dr. Anne Durnez, dr. Greet Gevers en dr. Klaas Vandevyvere, een gespecialiseerde reumaconsulente en 2 consultatiemedewerkers. De dienst werkt nauw samen met de diensten fysische geneeskunde en orthopedie. Ze verstrekken niet enkel medische begeleiding maar geven ook advies over valpreventie, beweging, voeding … , organiseren infoavonden en werken mee aan wetenschappelijk onderzoek.

Bron: www.azgroeninge.be/

Geplaatst: 2013-06-08