Aanzet tot reumatoïde artritis geïdentificeerd

Onderzoekers van BRI (Benaroya Research Institute in Virginia Mason), gebruikten geavanceerde tetrameer technologie, ontwikkeld bij BRI, om T-cellen te vinden die tot reumatoïde artritis aanzetten. "Met behulp van tetrameer technologie waren we in staat om te onderzoeken of T-cellen bij mensen met reumatoïde artritis in aantal werden verhoogd of uniek waren in andere opzichten," zegt BRI Associate Director Jane Buckner, MD, die de studie leidde samen met BRI tetrameer Core laboratorium Manager Eddie James, PhD. De bevindingen werden onlangs online gemeld in Artritis & Reumatologie.

Dit hulpmiddel staat nu aan wetenschappers toe om te bestuderen hoe RA begint, hoe huidige therapieën mogelijk van invloed zijn op de immuunreactie die leidt naar de gewrichten en hoe  specifiek deze cellen therapeutisch aan te vallen zijn.

"Voor de eerste keer waren we in staat om aan te tonen dat T-cellen die eiwitten in het gewricht herkennen, verhoogd waren in het bloed van mensen met RA en dat deze cellen een unieke set van markers hadden. Verder waren wij in staat om aan te tonen dat dit aantal van deze cellen na verloop van tijd veranderde bij patiënten en met behandeling." BRI is een internationale leider in het ontwikkelen van tetrameer technologie.

Reumatoïde artritis wordt beschouwd als een T-cellen gemedieerde ziekte en wordt veroorzaakt wanneer het lichaamseigen immuunsysteem ten onrechte zijn eigen weefsels begint aan te vallen, vooral het synovium, het membraan rond de gewrichten. Als gevolg van deze auto-immune reactie wordt de gewrichtsvloeistof vermeerderd, wat gewrichtspijnen veroorzaakt en systemische ontsteking.

Bron: www.medicalnewstoday.com/ 

Korte vertaling: webmaster, 2014-06-13