Bond Moyson - Dringend ziekenvervoer

Ons ziekenfonds betaalt je dringend ziekenvervoer terug als je na een noodoproep overgebracht wordt naar het ziekenhuis.

Wie heeft recht op een terugbetaling?

Iedereen die gebruik heeft gemaakt van dringend transport via een noodoproep krijgt een terugbetaling.

Bij dringend ziekenvervoer word je naar aanleiding van een noodoproep via het noodnummer 100 of 112 overgebracht naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Nadien mag je vragen om overgeplaatst te worden naar een ander ziekenhuis.

Vanaf 1 januari 2014 betalen we ook een gedeelte van het vervoer terug tussen twee ziekenhuizen, waarbij je in het ziekenhuis van aankomst wordt opgenomen. De terugbetaling hiervoor is niet zoals hieronder vermeld, maar bedraagt 50% van de vervoerkosten met een maximum van 100 euro.(*)

De Mobiele Urgentiegroep (MUG) is een medisch team dat dringende verzorging ter plaatse en eventueel onderweg naar het ziekenhuis biedt. Omdat het hier gaat om een ziekenhuisdienst, wordt dit niet bijkomend aangerekend aan de patiënt.

Hoeveel bedraagt de terugbetaling?

Ons ziekenfonds betaalt de helft van de kosten voor dit vervoer, de andere helft moet je zelf betalen.

  ​Forfait rit (1 tot en met 10 km)  ​€ 59,16

​  11 km tot en met 20 km  € 5,91 per km

​  21 km en meer  ​€ 4, 52 per km

Het forfaitaire bedrag van de rit wordt verhoogd met 56,16 euro (+ BTW) per paar elektroden gebruikt bij een automatische defibrillator.

Deze tarieven worden jaarlijks geïndexeerd.

Hoe bekom je de terugbetaling?

Ga met je factuur naar het loket.

Wat met niet-dringend ziekenvervoer?

Naast de ziekenwagen van het ziekenhuis bestaan er veel privéambulancediensten. Deze vervoeren je naar het ziekenhuis van je keuze omdat je bijvoorbeeld geen wagen hebt. Voor dit niet-dringend vervoer is een andere terugbetaling voorzien.

Meer weten over niet-dringend ziekenvervoer 

(*) Deze wijziging is onder voorbehoud van goedkeuring door de Controlecommissie der Ziekenfondsen.

Bron: www.bondmoyson.be/

Geplaatst: 2014-01-17