Hand in Hand - Samen tegen reuma


chocoladetruck

Steun jij het Fonds voor Wetenschappelijk Reuma Onderzoek? Van 21 tot 30 maart trekt een chocoladetruck het land door! Klik op de truck voor meer info.

Lees de bijlage voor meer info! Lees de persartikels

Deel de boodschap! Omwille van de actie Hand-in-Hand Samen tegen Reuma, stuur ik jullie graag een overzichtje van de persaandacht die de actie al te beurt is gevallen. Ook op onze website http://www.reumanet.be/ en FB pagina’s https://www.facebook.com/Samen.tegen.Reuma wordt aandacht gegeven aan HiH.

Nele

Persartikels

Een op vijf Belgen heeft last van reuma

Een op de vijf Belgen heeft reumatische klachten en 5 procent van de bevolking is op ernstige, chronische wijze functioneel beperkt door een reumatische aandoening. Zowat 80.000 Belgen lijden aan reumatoïde artritis, van wie 75 procent jonge vrouwen, en 150.000 Belgen lijden aan artritis. Dat meldt het Fonds voor Wetenschappelijk Reuma Onderzoek (FWRO).

Het FWRO gaat van 21 tot en met 30 maart in heel België 1 miljoen chocolaatjes gratis verdelen om de mensen te sensibiliseren rond de chronische reumatische aandoeningen. De sensibilisatiecampagne onder het motto "Samen tegen Reuma: Hand in Hand" wordt, met de steun van ambassadeur Marc Sluszny, opgestart vanuit Antwerpen. Mega-trucks zullen tien dagen lang het hele land doorkruisen en gratis chocolade verdelen.

De campagne krijgt ook de steun van heel wat bekende Vlamingen, onder wie Jacques Rogge, Veerle Baetens, Natalia, Marieke Vervoort, Gene Bervoets, Marc Herremans, Kamagurka, Gella Vandecaveye, Kim Gevaert, Axel Daeseleire, Kobe Ilsen, Octave Landuyt en Patrick van Craenebroeck.

Chronische inflammatoire reumatische aandoeningen hebben met elkaar gemeen dat er iets fout loopt in het afweersysteem, waarbij afweerstoffen of antilichamen zich niet alleen gaan vormen tegen indringers, zoals bacteriën of virussen, maar ook tegen lichaamseigen bestanddelen. Het gaat dan vooral om de synovia, die de binnenbekleding vormen van de gewrichten en door ontstekingsfenomenen abnormaal veel gewrichtsvocht gaan produceren, met als gevolg zwellingen, bewegingsbeperkingen en aantasting van kraakbeen en bot.

Het FWRO hamert daarom op het belang van wetenschappelijk onderzoek. Zo konden er rond de milleniumwissel biologische agentia (werkzame middelen) op de markt komen die rechtstreeks aangrijpen op de mechanismen die de ontsteking onderhouden. Deze middelen hebben de levenskwaliteit van veel patiënten fors verbeterd. Er zijn bovendien heel wat andere nieuwe producten op komst, ook voor andere systeemziekten die heel moeilijk te behandelen zijn, zoals Lupus, Sclerodermie en de levensbedreigende vasculitiden (ontsteking van de bloedvaten).

Bron: www.demorgen.be/dm/nl/993/Gezondheid/article/detail/1825262/2014/03/21/Een-op-vijf-Belgen-heeft-last-van-reuma.dhtml

Lees ook: http://atv.be/nieuws/2014-03-21/hand-in-hand-tegen-reuma/#.Uyyu-Kh5OSo - http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/binnenland/1.1916534 - http://www.hbvl.be/nieuws/wetenschap/aid1557119/een-op-de-vijf-belgen-heeft-reumatische-klachten.aspx

Burgemeester Bart De Wever (N-VA) ontvangt op vrijdag 21 maart om 15u de organisatoren van Hand in Hand, Samen tegen Reuma in het stadhuis. Op de Grote Markt start dan ook de campagne.

Bekende Vlamingen als Kobe Ilsen, Vital Borkelmans, Axel Daeseleire, Gella Vandecaveye, Marieke Vervoort en Lieven Debrauwer rijden tot 30 maart door de tien provincies om een miljoen chocolaatjes uit te delen. Avonturier en sportman Marc Sluszny neemt het ambassadeursschap op zich

Bron: Gazet van Antwerpen, Wo. 19 Mar. 2014, Pagina 20

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=dmf20140323_01036963 - http://www.r-euma.be/nieuws - http://www.nieuwsdump.be/nieuws/hand-in-hand-samen-tegen-reuma
http://www.gva.be/regio-mechelen/heist-op-den-berg/ik-heb-soms-helse-pijnen.aspx

Gazet van Antwerpen, 5-6 april 2014:

Omwille van het artikel rond de actie Hand in Hand – Samen tegen reuma met Niels Albert en zijn vrouw, kwam de krant afgelopen weekend nog eens grondig terug op het onderwerp reuma.
Met maar liefst vijf pagina’s…
Hoewel het nog lang niet genoeg is om alles te vertellen dat we zouden willen vertellen, denk ik toch dat we tevreden mogen zijn!
Wat persaandacht betreft, kunnen we maart-april 2014 wel als een succes beschouwen! 

Met dank aan iedereen die zijn steentje, of zeg maar STEEN, bijdroeg!

GvA


  

BijlageGrootte
PDF-pictogram Hand in Hand tegen REUMA.pdf321.54 KB
Categorie: