Farma-industrie moet dringend opnieuw investeren in antibiotica

De farmaceutische industrie investeert niet meer in antibiotica. En dat terwijl we met z'n allen steeds resistenter worden tegen de bestaande varianten. Een probleem waar een Europees consortium nu iets aan wil veranderen. Dat zei  professor Herman Goossens in De Ochtend op Radio 1.

Farmaceutische bedrijven investeren niet meer in antibiotica. Simpelweg omdat er minder vraag naar is, zo lijkt. "Het gebruik van antibiotica is binnen Europa de laatste jaren sterk gedaald", zegt professor Herman Goossens van de Universiteit Antwerpen. "Op zich een goede zaak, maar daardoor worden antibiotica voor de farmaceutische bedrijven een stuk minder winstgevend, en dus niet meer de moeite waard om nog in te investeren."

Het grote probleem van antibiotica is dat zij te goedkoop zijn. "Terwijl we voor medicatie tegen kanker bereid zijn grof geld neer te tellen, willen we aan antibiotica slechts enkele euro's uitgeven." Een vrij paradoxaal gegeven wanneer je weet dat kankermedicijnen niet meer doen dan het leven verlengen, maar antibiotica daarentegen levens kunnen redden.

Resistentie

Toch is onderzoek naar nieuwe antibiotica vandaag meer dan ooit broodnodig. "Doordat we in het verleden te kwistig met het geneesmiddel zijn omgesprongen, is de resistentie tegen bestaande vormen vandaag heel groot." Zowel in China en Afrika als verschillende Zuid-Europese landen sterven er vandaag mensen omdat hun bacteriën resistentie tegen de bestaande antibiotica hebben opgebouwd.

Om aan dit probleem een oplossing te bieden, slaan de Europese Commissie en de farmaceutische industrie nu de handen in elkaar. Ze zullen een denktank opstarten die zich zal buigen over nieuwe economische modellen om de productie van antibiotica opnieuw mogelijk te maken. Het nieuwe systeem moet er enerzijds voor zorgen dat antibiotica beter worden terugbetaald, maar moet er ook op toezien dat dat niet leidt tot een nieuwe overconsumptie. "Met z'n allen terug massaal naar antibiotica grijpen helpt de zaken niet vooruit", zegt Goossens.

Goedkoper maar niet meer

Het is de bedoeling dat antibiotica goedkoper worden voor de gebruiker. Om dat te bewerkstelligen is er zowel een input van de overheid als van de farmaceutische bedrijven zelf nodig. "Wat wij willen doen is een economisch model opstellen dat de sociale zekerheid niet op grote kosten jaagt, maar ook de farmaceutische industrie kan garanderen dat hun financiële inspanningen zullen worden terugverdiend."

Mogelijke oplossingen zijn het geven van patenten, een hogere terugbetaling en het geven van belastingsvoordelen voor bedrijven die inzetten op de ontwikkeling van antibiotica. De komende drie jaar zal moeten blijken welk van die mogelijkheden ook praktisch bruikbaar is.

Bron: www.demorgen.be/wetenschap/

Geplaatst: 2014-11-05

Categorie: