Indocid® retard uit de handel genomen

Blijkbaar zijn er nog mensen die dit medicijn missen. Vandaar het vervolg van mijn ervaringen.
Lees eerst DIT artikel.

Indocid® retard 75 mg en Indocid® suppo 100 mg werden al een aantal jaar geleden uit de handel genomen.
Het betekende een kleine ramp want Indocid® is/was één van de eerste en sterkste NSAID’s (pijn- en ontstekingsremmers die geen cortisone bevatten).

Mijn reumatoloog schreef als vervanging 2 Brufen® retard 800 mg, vóór het slapen gaan te nemen. Dit gaf onvoldoende resultaat.

Dan schreef ik het BCFI (http://www.bcfi.be/) aan. Mijn correspondentie en verder verloop vind je in bovenstaand artikel.

Nederland bracht dus de oplossing… tot een goede maand geleden het bericht kwam dat deze Nederlandse generiek ook niet meer te krijgen is. In Duitsland blijkbaar nog wel, maar hoe lang nog? Nu wilde ik niet meer voor verrassingen komen te staan en zocht een definitieve oplossing.

Vooreerst schreef ik MSD zelf aan. Dit farmaceutisch bedrijf belde me persoonlijk op en vertelde dat hun licentie op Indocid® geëindigd was. Het is niet MSD die voor een generiek moet zorgen maar bedrijven die zich specialiseren in het produceren van generieken. (Ik kan slechts herhalen wat me verteld werd!).

Dan nam ik contact met mijn reumatoloog die me Arcoxia® 90 voorschreef, 1 pil/dag. Arcoxia® werkt 24u vertelde hij me. Om dit medicijn te nemen is goedkeuring van de medisch adviseur vereist. Samen met Arcoxia® 90 mag géén andere NSAID genomen worden.

Nadat mijn resterende pillen Indocid® retard opgebruikt waren startte ik dus met Arcoxia®. Wàt voelde ik me rot, zodanig zelfs dat de huisdokter het nodige wilde doen om de Indocid® in Duitsland te laten afhalen. Maar ik wilde op zijn minst 16 dagen verder proberen, doorbijten! En… ik voelde me geleidelijk aan beter worden. Momenteel gaat het zeer goed met Arcoxia® 90. Ik neem de pil nu rond 18u zodat ze ’s morgens nog goed werkt en ik een goede nachtrust heb. Bij een mindere dag kan een tablet paracetamol van 1 gram helpen. Ik ontving nog een antwoordje van mijn reumatoloog: "Arcoxia® is wel degelijk het sterkste antiflogisticum en mag samen met paracetamol. Indocid® is/was een middel waar je nogal wat aan “gewoon” kunt worden." Ja, dat laatste is wel duidelijk na gebruik gedurende 41 jaar.

Mia, 2014-11-14