Kobe

Mijn lief klein manneke met je grote prachtige ogen. Ik zie je vragende oogjes: waarom haalt Moeke mij niet uit mijn parkje? Waarom laat Moeke mij nu huilen?

Ik zou niet liever willen van je uit je parkje te nemen, maar het doet mij zo pijn. Ik zal je later, als je wat groter bent, vertellen wat RA met je lichaam doet. 
Ik zou zo van je willen genieten. Straks kan je al rechtzitten en dan heb ik die eerste levensmaanden van je moeten missen.
Je moest eens weten hoezeer ik naar een kleinkind verlangd heb, de plannen die ik gemaakt heb van hoe ik je zou optillen en in mijn armen de wereld laten zien.
Ik ben woedend. Waarom ik? Ik heb dit toch niet verdiend? Ik heb altijd klaargestaan om iedereen te helpen. En nu die rotte pijn. Die stijfheid. Die zwellingen.
Mijn schouders kunnen je gewicht niet torsen en je weegt amper 6 kilo. Mijn handen doen pijn als ik je vastgrijp. Mijn polsen krijgen pijnscheuten als ik je een propere pamper aandoe. Mijn knieën zijn gezwollen en verhinderen mij te bukken om je tutje op te rapen. Ik zie ertegenop om je flesje te geven want je gewicht dragen en dan het flesje in de andere hand nemen kost mij zoveel inspanning en ook pijn. Ik weet dat ik aandring dat je het flesje zo snel mogelijk uitdrinkt om het ongemak te beperken.
Nee, nee, nee, nee.

Hé manneke, Moeke heeft een systeem uitgedacht. Eigenlijk een ganse installatie gemaakt in de grote zetel. Zie je hoe slim? Een heuse toren met kussens en een voetbankje met een zacht dekentje. En nu ga ik je flesje warmen en straks heerlijk met je in de kussens zakken terwijl je heel rustig kan genieten van dit moment.
Zie ons hier nu zitten en liggen, helemaal weggezakt in die zachte kussens. Heel weinig druk op Moeke's gewrichten. Je oogjes worden vochtig van het genot van het drinken. Ik wil dat dit moment uren duurt. We gaan rustig onze tijd nemen.

Kobe

Moeke gaat nadenken en creatief zijn en voor elke situatie oplossingen zoeken zodat we van elk moment samen kunnen genieten.
Ik ga vechten tegen mijn pijn. Ik ga mijn medicatie stipt nemen. Ik ga er door komen. Ik wil dit en ik kan dit.
Mijn lief manneke zal ik je een geheimpje vertellen? Binnenkort krijg je er een neefje of nichtje bij en Moeke gaat nog creatiever zijn zodat zij ook van dat kindje gaat kunnen genieten. 

Nelly

Prachtig verwoord, voor talrijke RA-patiënten herkenbaar. Dank u moeke! (webmaster)

Geplaatst: 2014-07-11