Lagere pijndrempel bij ontsteking

Mensen met een ontsteking in het lijf, door bijvoorbeeld reuma, hebben een lagere pijndrempel. Dat hebben wetenschappers van het Radboudumc in Nijmegen geconcludeerd. Hoogleraar intensive care Peter Pickkers, die het onderzoek leidde, heeft dit zaterdag bevestigd naar aanleiding van berichtgeving in De Telegraaf.

De onderzoekers toonden aan dat mensen met een ontsteking zo'n 15 tot 20 procent gevoeliger zijn voor pijn. Ze simuleerden bij 27 proefpersonen een ontstekingsreactie door een dood onderdeel van bacteriën in te spuiten. 'De proefpersonen vertoonden enkele uren de verschijnselen van een ontsteking, ze werden rillerig, kregen hoofdpijn en voelden zich niet lekker', aldus Pickkers. Ook maten de onderzoekers de pijndrempel van een controlegroep van 20 mensen.

De wetenschappers maten de pijn door druk uit te oefenen op bepaalde plekken op het lichaam en door elektrodes op de huid te plakken en de stroom langzaam op te voeren. Ook moesten proefpersonen een hand in een bak met ijswater houden.

Volgens Pickkers is het onderzoek, een samenwerking van de afdeling anesthesie en de intensive care, bijzonder. 'Het objectief meten van iets subjectiefs als pijn is uniek', zegt hij. Ook het opwekken van een ontstekingsreactie door het inspuiten van dood bacteriemateriaal gebeurt maar op enkele plekken in de wereld waaronder dus in Nijmegen, aldus de hoogleraar

Bron: redactie 18-1-14 - 11:33  bron: ANP; www.ad.nl/ad/nl/

Geplaatst: 2014-02-22