Loopfiets als alternatief voor de rollator

Tot voor kort kon MS-patiënt Joe Revello (62) uit New York er alleen maar van dromen, drie mijl afleggen door een park. Dankzij een Nederlandse uitvinding is het gelukt. "Het is zo fijn dat ik op ooghoogte met mensen een gesprek kan voeren," zegt hij in de Amsterdamse krant Het Parool.

"Het maakt een enorm verschil dat ik mensen direct kan aankijken," zegt Joe Revello zittend op zijn Alinker, een gele loopfiets voor ouderen en gehandicapten. "Het is zo fijn dat ik op ooghoogte met mensen een gesprek kan voeren."

Gevoel gehandicapt zijn 

Jarenlang heeft de Amerikaan uit New York gezocht naar een loopapparaat dat hem het gevoel zou geven dat hij niet gehandicapt was. Revello heeft multiple sclerose, een chronische zenuwziekte, waardoor hij zich alleen kan voortbewegen met krukken of met een rollator. Maar beide hulpmiddelen kosten hem veel energie. Al googelend kwam hij de Alinker tegen, een Nederlandse uitvinding. 

Hij schreef een brief naar uitvinder Barbara Alink en kwam dit weekend naar Amsterdam om de fiets uit te proberen. Hij is er al mee naar het Rijksmuseum geweest - dat bij een eerdere proef nog nee zei - en gaat nu naar het Stedelijk. "Het is zo fijn dat je je net als andere mensen door een museum kunt bewegen zonder moe te worden." Ook het Vondelpark heeft hij al bezocht. "Ik heb daar zeker drie mijl afgelegd. Dat had ik zonder deze fiets nooit gekund."

"Nooit aan de rollator"

Renovatiearchitect Alink kwam op het idee voor de fiets toen haar moeder zei dat ze nooit aan de rollator wilde. "Toen ik me erin ging verdiepen, kwam ik erachter dat de helft van de mensen die een rollator of krukken nodig hebben, die liever niet gebruiken vanwege het stigma." 

Drie jaar geleden maakte ze een eerste prototype en binnenkort start de verkoop, via een crowdfundingcampagne. De fiets, die in Taiwan wordt geproduceerd, kost vijftienhonderd euro.

Bron: www.demorgen.be/

Vermits MS-patiënten hiermee kunnen geholpen worden is dit misschien ook een goed hulpmiddel voor bepaalde RA-patiënten.

Bekijk dit filmpje op You Tube: http://www.youtube.com/watch?v=7XP4R1horoo#t=12

Geplaatst: 2014-08-02