Moet u ibuprofen uit uw medicijnenkast weren?

Ibuprofen is zowat in elke thuisapotheek aanwezig en bestaat al meer dan vijftig jaar. Maar de populaire ontstekingsremmer wordt tegenwoordig in verband gebracht met een verhoogd risico op een hartaanval, beroerte of schade aan de dunne darm. "Wordt het tijd om over te schakelen op een ander medicijn?", vraagt Luisa Dillner van de Britse krant The Guardian zich af.

Het medicijn gaat ontstekingen tegen door enzymen (COX-1 en COX-2), die prostaglandinen maken, te blokkeren. Die stoffen maakt ons lichaam aan wanneer we ziek zijn of een blessure hebben waarbij pijn, koorts of een ontsteking aan te pas komen. Het is echter al langer geweten dat ibuprofen zwaar voor de maag is - zeker bij oudere mensen - omdat prostaglandinen ook de maagzuurproductie onderdrukken en slijmen aanmaken.

Meer recent onderzoek heeft echter aan het licht gebracht dat ibuprofen ook de kans op een hartaanval vergroot. Zo zou elk jaar één op de duizend gebruikers een fatale hartaanval krijgen. Ook is er een verhoogd risico op een beroerte en schade aan de dunne darm. Volgens Dr. Alessio Fasano, directeur van het Celiakie-onderzoekscentrum in de Amerikaanse staat Massachusetts, lopen mensen met een bepaald genetisch profiel ook meer risico de ziekte coeliakie op te lopen. 

Paracetamol

Is het daarom beter over te schakelen op paracetamol? Volgens het onderzoek kan de helft van de mensen zonder risico's ibuprofen gebruiken. Bovendien is paracetamol niet zo doeltreffend als ibuprofen en heeft de pijnstiller ook neveneffecten. Zo riskeer je bij een hoge dosis van de stof bijvoorbeeld kans op schade aan de lever.

Bij het innemen van niet-steroïdale ontstekingsremmers (NSAID), waaronder ibuprofen valt, is het hoe dan ook altijd nodig eerst een arts te contacteren. Aan mensen met astma of die eerder al een hartaanval, beroerte, nierfalen of maagzweer hadden, wordt sowieso afgeraden om dergelijke medicijnen te nemen, net als mensen die bloedverdunners nemen.

The Guardian concludeert dat als u ibuprofen wil innemen tegen pijn en er geen medische voorgeschiedenis is waardoor u het medicijn beter niet inneemt, de voordelen opwegen tegen de nadelen.

Bron: www.demorgen.be/

Lees ook over Paracetamol 

Geplaatst: 2014-04-30