Orthopedische chirurgie daalt bij reumatoïde artritis

De daling van orthopedische ingrepen bij patiënten met reumatoïde artritis (RA), de afgelopen 30 jaar, doet vermoeden dat de ontwikkeling in de behandeling de ziekte vertraagt. (Studie verschenen in The Journal of Rheumatology.

Het voorkomen van knieoperaties stijgt gestaag bij patiënten die hun diagnose kregen midden de jaren 1990, terwijl het voorkomen van heupoperaties onveranderd bleef.
Vrouwen ondergingen vaker dan mannen een operatie binnen 10 jaar na de diagnose.
Obesitas gaf ook een verhoging van het aantal operaties.
Het sterftecijfer verdubbelde bij patiënten die een reconstructie procedure ondergingen, in vergelijking met deze die dit niet ondergingen.

Co-auteur Eric L. Matteson, MD, MPH, van de Division of Rheumatology and the Department of Health Sciences Research at the Mayo Clinic, vertelde aan Medscape Medical News:
"Ik denk dat de klinische praktijk in deze studie weerspiegeld wordt. De controle van de ziekte is verbeterd en patiënten ondervinden minder schade dan in het verleden. Dit geldt ook voor de radiografische resultaten.
Patiënten die recenter de diagnose van de ziekte kregen, hebben minder schade in vergelijking met de duur van hun ziekte dan in het verleden," zei hij.
"Er is een vermindering van het aantal kunstgewrichten, met uitzondering van de heup" noteerde Dr Matteson.
"In dit verband kan men stellen dat patiënten met reumatoïde artritis nu meer zoals patiënten uit de algemene bevolking kunnen beschouwd worden, met uitzondering voor de kunstheupen. Over het algemeen denk ik dat in de afgelopen jaren de kwaliteit van leven van patiënten met RA verbeterd is. Patiënten hebben minder systemische aandoeningen, minder gewrichtsschade en, ten minste in mijn praktijk, kunnen zij langer werken en over het algemeen beter functioneren. Ik denk dat we een verdere afname van de behoefte aan chirurgie bij RA-patiënten zullen blijven zien, maar de aan obesitas gerelateerde chirurgie zal blijven stijgen ".

Bron: J Rheumatol. Published online January 15, 2012 (korte vertaling)

Geplaatst: 23/08/2012