Parkeerkaarten voor personen met een handicap sneller afgeleverd en beter beveiligd

Een jaar geleden voerde de Directie-generaal Personen met een handicap (DG HAN) een nieuw type parkeerkaart in. De bedoeling was de aanvragen te vereenvoudigen en te versnellen en de kaarten beter tegen misbruik te beschermen. Deze opzet blijkt helemaal waargemaakt.

Parkeerkaarten dubbel zo snel geleverd

Vroeger moest de aanvrager eerst een formulier invullen en dit naar de DG HAN terugsturen, voorzien van een handtekening en een pasfoto. Sinds maart vorig jaar werd dit formulier afgeschaft en halen wij zelf de pasfoto op uit het Rijksregister. De kaarten worden getekend bij ontvangst ervan.

De vereenvoudigde procedure heeft duidelijk zijn vruchten afgeworpen:

als de handicap al erkend is, duurt het nog gemiddeld 4 weken voor je de parkeerkaart krijgt. Vroeger bedroeg de gemiddelde termijn 8-9 weken;
als de handicap nog moet erkend worden, duurt het gemiddeld 4 maanden voor je de parkeerkaart krijgt. Vroeger bedroeg deze termijn 5-6 maanden.

... en beter beschermd tegen misbruik

Sinds vorig jaar is de parkeerkaart ook beter beschermd tegen misbruik. Zo werd een hologram toegevoegd en een uniek serienummer, dat de politiediensten kunnen gebruiken om na te gaan of een kaart al dan niet geldig is.

De DG HAN wil ook, in samenwerking met de politiediensten, meer sensibiliseren rond het correct gebruik van de parkeerkaart en gerichte controleacties doen. Zo werden er al succesvolle acties opgezet in West- en Oost-Vlaanderen. 

Lees de Bijlage!

Bron: www.handicap.fgov.be/nl

Geplaatst: 2013-04-12

****

Volgend artikel is mogelijk duidelijker:

Hoe vraag ik een parkeerkaart aan?

Hoe je een parkeerkaart kan aanvragen, hangt af van je situatie:

  • Heb je al een dossier bij de DG Personen met een handicap? Of heb je recht op de parkeerkaart omdat je oorlogsslachtoffer bent of een bewijs hebt van een andere instelling ? Gebruik dan het formulier op onze website of contacteer ons contact center.
  • Heb je nog geen dossier bij de DG Personen met een handicap en ook geen recht op de parkeerkaart ? Ga dan naar je gemeente om een aanvraag te doen.

Raadpleeg onze website voor meer informatie over de parkeerkaart

Bron: Bron: Handi Flash, 23/04/2013

BijlageGrootte
PDF-pictogram brochure-parkeerkaart.pdf247 KB