Psychologen woest op 'mindful'-kwakzalvers

De Belgische Federatie van Psychologen (BFP) reageert onthutst op de 'Mindfulness'-reportage van Panorama van vanavond. Vooral "de undercoverstukken, waarin de journalist in kwestie bij ongeschoolde therapeuten de grootste onzin te verduren kreeg en zelfs grensoverschrijdend benaderd werd", schieten bij de beroepsvereniging in het verkeerde keelgat, klinkt het in een persbericht. "We weten al jaren dat dit soort van wantoestanden bestaat in de sector, maar het is toch telkens even slikken wanneer je ermee geconfronteerd wordt", zegt Koen Lowet, sectorverantwoordelijke klinische psychologie. De BFP pleit al jaren voor een wettelijke regeling met strenge kwaliteitscriteria.

"Mindfulness, in essentie een psychotherapeutische techniek ontwikkeld voor mensen met chronische pijn, is de laatste jaren uitgegroeid tot een heuse hype. De afwezigheid van een wettelijk kader over de beoefening van de psychotherapie maakt dat kwakzalvers ook uit deze techniek munt proberen te slaan. In de reportage kunnen we zien hoe een 'psychotherapeute' ronduit seksueel grensoverschrijdend gedrag stelde en het gezondheidsprobleem van de journalist totaal negeerde", aldus de BFP.

"We zijn bijzonder boos dat dit soort praktijken nog steeds kan bestaan. Het is schrijnend om vast te moeten stellen dat niemand hierop reageert, terwijl hier duidelijk schade wordt berokkend aan mensen", stelt Koen Lowet, sectorverantwoordelijke klinische psychologie. "Dit schaadt de hele sector. Dit soort van praktijken maakt dat mensen geen vertrouwen meer hebben in psychologen en psychotherapeuten."

"Op federaal niveau worden we nog steeds geconfronteerd met parlementariërs die ofwel onvoldoende vertrouwd zijn met deze problematiek, ofwel onvoldoende geïnteresseerd. Ik hoop dat de politici nu eindelijk wakker zijn geschud", besluit Lowet.

Bron: www.demorgen.be/

Geplaatst: 2013-05-17