RIZIV: "Geen besparing op chronisch zieken"

De nieuwe financieringsregeling die sinds begin 2014 in ziekenhuizen is ingevoerd voor een aantal dagbehandelingen, zal worden verduidelijkt. Dat zegt het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekeringen (RIZIV). Het RIZIV benadrukt ook dat het niet gaat om een besparingsmaatregel op kap van de chronisch zieken. "Niets is minder waar", zo staat vandaag te lezen in een persbericht.

Sinds 1 januari 2014 werd een nieuwe financieringsregeling ingevoerd in de ziekenhuizen voor een aantal dagbehandelingen. Concreet werden de betrokken forfaitaire bedragen in het budget voor financiële middelen van de ziekenhuizen geïntegreerd. Dat moet een besparing van 10 miljoen euro opleveren. Volgens het RIZIV heeft de maatregel geenszins tot doel de patiënt te treffen.

Maar door de tussentijdse behandelingen als 'ambulante zorg' te bestempelen en niet langer als een hospitalisatie, komt de aanvullende hospitalisatieverzekering van de chronisch zieken niet meer tussenbeide. "Van zodra wij op de hoogte waren van de situatie hebben we alles in het werk gesteld om hieraan te verhelpen", stelt het RIZIV.

Net als minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx, hamert ook het RIZIV erop dat het zeker niet gaat om een besparing op kap van de chronisch zieken en dat er gewerkt wordt aan een oplossing. "Maandag 10 maart 2014 zal de overeenkomstencommissie ziekenhuizen-verzekeringsinstellingen de noodzakelijke verduidelijking aanbrengen. Deze zal terugwerken tot 1 januari 2014", luidt het.

Het RIZIV wijst er nog op dat het de nodige informatie zal doorspelen aan de ziekenhuizen, ziekenfondsen, private verzekeraars en patiëntenorganisaties.

Bron: www.demorgen.be/dm/

Geplaatst: 2014-03-12