Reumatoïde artritis verhoogt het risico van veneuze trombo-embolie

Conclusie van een studie: reumatoïde artritis verhoogt het risico van veneuze trombo-embolie (bloedvatverstopping door bloedprop)

trombo-embolieVolgens de studieresultaten die online gepubliceerd werden op 7 augustus 2013 in de Annals of the Rheumatic Diseases is het risico van diepe veneuze trombose en longembolie bij patiënten met reumatoïde artritis aanzienlijk verhoogd ten opzichte van de algemene bevolking.

Onderzoekers bestudeerden de bevolking van Taiwan van 1998 tot 2008, plus een follow-up periode die duurde tot het einde van 2010. Zij identificeerden mensen met reumatoïde artritis en selecteerden een controlegroep.

Na bijstelling wat betreft leeftijd, geslacht en comorbiditeit (het verschijnsel dat iemand aan meerdere chronische ziektes tegelijk lijd), toonden de resultaten aan dat het risico op diepveneuze trombose bij reumatoïde artritis patiënten 3,36 maal dat van de niet-RA controlegroep is. Het risico van longembolie voor reumatoïde artritispatiënten was 2,07 maal dat van de controlegroep. Bij mensen van 50 jaar of jonger met reumatoïde artritis, was het risico nog groter: 6 keer het risico voor diepe veneuze trombose en 3 keer het risico van longembolie vergeleken met de controlegroep.

Bron: arthritis.about.com/b/2013/08/08/

Vertaald en Geplaatst: 2013-08-15