Reumatoïde artritis kan sneller opgespoord worden

Onderzoekers van de UHasselt hebben onthuld dat ze indicaties hebben gevonden om ernstige vormen van reuma vroeger te kunnen opsporen. Door de ontdekking van reumatoïde artritis in een vroeger stadium, hebben patiënten 50 procent meer kans om de ziekteverschijnselen te verminderen, zo laat de UHasselt weten.

De onderzoekers Liesbeth De Winter en Wendy Hansen van het Biomedisch Onderzoeksinstituut (BIOMED) van de UHasselt, hebben nieuwe biomarkers - natuurlijke stoffen die indicatief zijn voor aandoeningen, ontdekt voor een vroegtijdige diagnose van reumatoïde artritis. Dat hebben ze bekendgemaakt op een Europees congres in Madrid.

"De aantasting van de gewrichten gebeurt reeds in een vroeg stadium van de ziekte", zegt doctoraatsstudente De Winter. "De schade die hiermee gepaard gaat, is onomkeerbaar. Het is dus belangrijk om de ziekte zo vroeg mogelijk op te sporen. Patiënten hebben 50 procent meer kans op het beperken van de ziekteverschijnselen als ze vroeg behandeld worden."

De ontdekking geldt als een grote doorbraak om de aantasting van bot- en kraakbeen te behandelen nog vooraleer er schade aan de gewrichten is opgetreden.

Reumatoïde artritis is een auto-immuunziekte - een ziekte waarbij het afweersysteem in de war is en zich gedeeltelijk tegen het eigen lichaam keert -, die uiteindelijk leidt tot een volledige afbraak van de gewrichten en zo ernstige fysieke beperkingen met zich meebrengt. Zo'n 1 procent van de totale wereldbevolking lijdt eraan.

Bron: www.deredactie.be/

Oorspronkelijke bron: www.uhasselt.be/UH/Actueel-Nieuws/

Geplaatst: 2013-06-17