Richtlijn vervalste geneesmiddelen: meer veiligheid in verband met geneesmiddelen in de EU

Europese burgers hebben recht op veilige, werkzame geneesmiddelen van goede kwaliteit. Vervalste geneesmiddelen kunnen bestanddelen bevatten van slechte kwaliteit of met een te hoge of te lage dosering. In dat geval vormen ze een groot gezondheidsrisico. De Richtlijn vervalste geneesmiddelenpdf die op 2 januari 2013 in werking is getreden, zorgt voor maatregelen om de authenticiteit te controleren en de kwaliteit van de bestanddelen te verbeteren. Er zijn drie belangrijke vernieuwingen:

Ten eerste moet de buitenste verpakking van receptplichtige geneesmiddelen voorzien zijn van een specifiek nummer en een verzegeling tegen knoeien. Zo kan de apotheker nagaan of het medicijn authentiek en ongeopend is voordat het wordt verstrekt. Hierdoor wordt voorkomen dat vervalste geneesmiddelen bij patiënten terechtkomen.

Ten tweede moeten de werkzame bestanddelen van geneesmiddelen worden vervaardigd volgens passende kwaliteitsnormen ("goede praktijken bij de vervaardiging van werkzame stoffen"), ongeacht of zij in de EU zijn vervaardigd of zijn ingevoerd. In het geval van ingevoerde geneesmiddelen moet het land van oorsprong kunnen aantonen dat de werkzame stoffen zijn vervaardigd volgens normen die gelijkwaardig zijn aan die van de EU. Deze bepalingen zorgen ervoor dat alleen veilige, hoogwaardige bestanddelen worden gebruikt in geneesmiddelen. 

Ten derde worden rechtmatige online-apotheken gekenmerkt met hetzelfde logo in de hele EU. Als u op het logo klikt wordt de legitimiteit van de apotheek gecontroleerd. Zo kunnen burgers in de EU een weloverwogen keuze maken bij het online kopen van geneesmiddelen. 

De Richtlijn vervalste geneesmiddelen betekent een echte doorbraak voor de veiligheid en kwaliteit van geneesmiddelen in de EU: vervalste medicijnen zullen niet alleen minder snel in handen van patiënten komen, Europese burgers kunnen bovendien online geneesmiddelen kopen bij gecontroleerde verkopers. Daarnaast zorgt de richtlijn ervoor dat alleen hoogwaardige bestanddelen in geneesmiddelen worden gebruikt. Dit komt de volksgezondheid in de EU alleen maar ten goede.

Bron: door Paola Testori Coggi, directeur-generaal Gezondheid en consumenten, Europese Commissie

http://ec.europa.eu/health/ - Lees hier ook meer artikels aangaande geneesmiddelen

Geplaatst: 2014-02-22