Telefoneren, hoe doe je dat met misvormde RA-gewrichten?

Dankzij de nieuwe biologische geneesmiddelen zien we veel minder misvormingen aan de gewrichten. Maar niet iedereen is ermee geholpen.
Nog altijd zijn er bepaalde reumatoïde artritis-patiënten die geen geschikte medicatie vinden omdat ze niet verdragen worden, en zo lang de ontstekingen niet onder controle worden gebracht takelen de gewrichten verder af.

Maar dan hebben we ook nog de ‘oude generatie reumatoïde artritis-patiënten’: patiënten die meer dan 40-50 jaar lijden aan RA; patiënten die geen afdoende medicatie kregen omdat deze indertijd niet bestond; patiënten die bijgevolg zodanige misvormingen aan tal van gewrichten opliepen dat ze slechts met zeer veel moeite en vindingrijkheid een beetje zelfredzaam blijven.

Zo kan telefoneren om verschillende redenen problematisch worden:

 • Nekproblemen
 • Schouder- en/of elleboogbeperkingen
 • Pijn en misvorming aan de polsen
 • Beperkte gripfunctie met de handen/vingers
 • Krachtverlies 
 • ...

Vandaar dat ik hier enkele oplossingen presenteer.

  1. Telefoon gebruiken met een hulpmiddel

   Op bezoek bij één van onze provinciale bestuursleden zag ik haar de telefoon gebruiken. Het was zo goed gevonden dat ik vroeg om me enkele foto’s door te sturen. De beelden spreken voor zich. Ik zou zeggen: proficiat aan de uitvinder!

   oplossing telefoneren                                                 telefoneren   telefoneren

   telefoneren

  2. Persoonlijk heb ik eveneens de nodige problemen. Via het VAPH kocht ik ettelijke jaren geleden een draadloze HANDENVRIJE TELEFOON waarbij het geluid kon aangepast worden. Goedkoop was deze niet maar het bleek één van mijn slechtste aankopen te zijn: de telefoon was licht, met grote makkelijke toetsen – dus een belangrijk pluspunt voor reumatoïde artritis-patiënten, maar het geluid was absoluut onvoldoende omdat ik hardhorig ben. Zelfs met hoorapparaatjes kon ik niet handenvrij bellen, wat een absolute noodzaak was. (Ik koos trouwens deze telefoon mede omwille van deze laatste handicap).

   telefoneren
  3. Op zoek naar een andere telefoon vertelde onze voorzitster dat zij een heel goed toestel vond. We hebben het samen uitgetest en het voldeed prima voor me. Via internet kocht ik deze telefoon: zie afbeelding hier onder.

   De telefoon komt van Belgacom en is een Twist 300 duo (dus 2 toestellen aan de prijs van € 59,99). Het is een draadloos model met handenvrij functie, regelbaar volume van de beltoon en de luidspreker en zeer heldere geluidskwaliteit. Verder zijn er nog allerlei snufjes die men bij de meeste telefoons kan terugvinden. Wie over internet beschikt kan deze telefoon hier terugvinden.

telefoneren

En dit beste RA-patiënten, was mijn beste aankoop.

Mia, 2013-08-31

Heb je zelf een hulpmiddel ontworpen?
Mail dan de beschrijving met foto naar ra@raliga.be
.