"Van tomaten eten, krijg je reuma"

Goedbedoeld gezondheidsadvies, waarvoor geen wetenschappelijk bewijs is, wordt generatie na generatie doorgegeven en gaat een eigen leven leiden.

Dat je van tomaten eten reuma krijgt, is alweer een van die hardnekkige gezondheidsuitspraken die gestoeld zijn op het misverstand dat zuur smakende voedingsmiddelen als tomaten het zuurgehalte van het bloed zouden verhogen en zo reumazouden veroorzaken.

De zuurtegraad van ons bloed wordt namelijk helemaal niet beïnvloed door onze voeding. Ze wordt geregeld door controlemechanismen die de pH-waarde van ons bloed constant netjes tussen 7,35 en 7,45 houden. Alleen bij zeer ernstige acute aandoeningen, in een terminale fase, stijgt het zuurgehalte in het bloed.

Misschien moet de oorsprong van het misverstand dan worden gezocht in het feit dat bij jicht - niet bij reuma (RA) - de urinezuurconcentratie in het bloed verhoogd is? Maar ook daar slaan we de bal mis. De pH-waarde van ons bloed heeft net zo min iets te maken met de urinezuurconcentratie in ons bloed als met zuur smakende voeding. Urinezuur komt overigens voor het overgrote deel in ons bloed voor in de vorm van het neutrale zout van urinezuur, met name uraat.

Een rechtstreeks verband tussen voeding en het ontstaan van reuma is dus niet bewezen. Maar net als bij veel aandoeningen kan een gezonde levensstijl - gezond eten en veel bewegen - ook bij reuma nooit kwaad.

Bron: Annick de Meyere; Plus Magazine Nederlands, Do. 23 Jan. 2014, Pagina 46

Geplaatst: 2014-02-22