Vandeurzen garandeert assistentie-uren PAB en stelt budgethouders gerust

Dinsdag 25 juni ontstond commotie in de pers over een mogelijke vermindering van het aantal assistentie-uren voor houders van een PAB. In een ultiem overleg met de budgethoudersverenigingen Onafhankelijk Leven en Absoluut dat doorging op woensdag 26 juni, stelde minister Vandeurzen de budgethouders gerust. Hij garandeert dat in de toekomst geen enkele persoon moet inleveren aan assistentie.

Voorlopig geen optrekken van minimumloon
Minister Vandeurzen stelt een ontwerpbesluit over de regeling voor de verplichte betaling van de minimumlonen voor persoonlijke assistenten voorlopig uit. Eerst zal het Vlaams agentschap voor personen met een handicap (VAPH) de nodige data verzamelen over de huidige verloningssituatie van assistenten. In september 2013 bekijken de budgethoudersverenigingen, de sociale partners, het VAPH en het kabinet van de minister dan hoe ze de minimumlonen kunnen toepassen zonder hierbij budgethouders te treffen.
 
Oplossing waarbij geen enkele persoon aan assistentie moet inboeten
Onafhankelijk Leven is tevreden met de garanties en het voorstel van de minister. We willen daarom ook alle budgethouders gerust stellen:
Koenraad Depauw, directeur Onafhankelijk Leven: “Vandaag is voor ons duidelijk dat minister Vandeurzen vastbesloten is te komen tot een oplossing waarbij geen enkele persoon aan assistentie moet inboeten. Het kabinet van de minister was hierin heel duidelijk en boezemde vertrouwen in.”
Peter Lambrechts, woordvoerder Onafhankelijk Leven: “Het voorstel op tafel is ingewikkeld en erg technisch. Het VAPH zal enkele maanden tijd nodig hebben om tot correcte data te komen. Minister Vandeurzen heeft hen die tijd gegeven. Ik ben er gerust in dat we tot een goede oplossing komen.”

Bron: Nieuwsbief Onafhankelijk Leven vzw, 27 juni 2013

Geplaatst: 2013-07-01