"Volledige Europese transparantie over studies geneesmiddelen nodig"

De resultaten van alle studies over geneesmiddelen zullen naar verwachting vanaf medio 2016 openbaar zijn. Maar het Europese Geneesmiddelenagentschap (EMA) hanteert een interpretatie van die nieuwe Europese verordening die toch een pak minder transparant zou zijn. Dat hekelen consumentenorganisaties, patiëntenverenigingen en een organisatie van ziekenfondsen. Zij richten zich tot het Belgische geneesmiddelenagentschap FAGG om het EMA tot de orde te roepen.

Test-Aankoop, het Vlaams Patiëntenplatform, de Ligue des Usagers des Services de Santé, het Nationaal Intermutualistisch College en de lidorganisaties van consumentenorganisatie OIVO wijzen er in het belang van de patiënt op dat zowel overheden, artsen als onderzoekers alle resultaten van alle studies moeten kunnen raadplegen. Nu zou maar de helft openbaar gemaakt worden via medische studies, klinkt het in een persbericht verstuurd door Test-Aankoop.

Met de Europese verordening moeten de producenten bijvoorbeeld een samenvatting van elke studie publiceren, en wordt de studie volledig publiek gemaakt bij nieuwe geneesmiddelen die op de markt komen.

Volgens de verschillende partijen zou het EMA de rapporten van studies echter niet integraal laten publiceren en zou de publieke inhoud in overleg met de firma's bepaald worden. Zij vragen daarom dat het FAGG tijdens de "management board" van het EMA op 12 juni geen goedkeuring verleent aan "een enge visie op transparantie"

Bron: www.demorgen.be/dm/

Geplaatst: 2014-06-13

Categorie: