Word je ervan beticht je RA te faken?

Dit kan pijnlijker zijn dan je ziekte!

Zou het je verbazen indien een familielid, vriend, of een collega je zou aanwrijven dat je veinst reumatoïde artritis te hebben? Zou je worden beledigd door deze insinuatie? Het is soms moeilijk te geloven, is het niet?

Geloof het of niet, dit is niet ongewoon. Mensen schrijven hierover op sociale media. Ik zag het zo vaak dat ik besefte dat dit een echt probleem is en relaties hierdoor worden aangetast.

Waarom zou iemand denken dat je veinst?

Het is pijnlijk als iemand uit je nabijheid denkt dat je je ziekte veinst. Als we dit logischer eerder dan emotioneel gaan bekijken, kunnen we beter begrijpen wat de uitlokkende factor is om zo te denken.

  • Misvattingen over RA - We weten dat er verschillende misvattingen bestaan over artritis in het algemeen. Ondanks het feit dat informatie over artritis gemakkelijker beschikbaar is geloven veel mensen nog steeds dat het een ziekte van oude mensen is. Niet waar. Iedereen kan RA krijgen, waaronder reeds op zeer jonge leeftijd. Als je een jongere persoon bent met artritis, kan dit makkelijk leiden tot de misvatting dat je doet alsof.
  • Pijn is wisselend - RA wordt aanzien als een chronische pijnaandoening. Alhoewel dit klopt, wordt er minder aandacht besteed aan de korte termijn, intense schommelingen die zich ook voordoen bij artritis. Pijnniveaus kunnen variëren - niet alleen van de ene week op de andere, maar van de ene dag op de andere, en soms van uur tot uur. De variabiliteit van de pijn is voor patiënten moeilijk te accepteren, en nog moeilijker voor familie en vrienden. Hoe komt het dat je niet in staat bent uit bed te komen in de ochtend maar wel klaar bent om later te gaan winkelen overdag? Voor iemand die dit wisselend karakter van RA niet begrijpt lijkt dat geen steek te houden.
  • Pijn is onzichtbaar - Pijn geeft niet altijd zichtbare signalen. Door alleen naar je te kijken weten mensen niet hoe je je voelt. Gevolgen van pijn, zoals mank gaan, kunnen zichtbaar worden. Maar, dit is niet bij iedereen het geval. Pijnschalen werden om deze reden ontwikkeld. Je arts kan een pijnschaal gebruiken om je pijn te bepalen. Tenzij je je pijngrens kan uitleggen moet je niet verwachten dat anderen weten hoe je je voelt.
  • Volledige impact van RA - Een andere misvatting over RA is dat het alleen invloed heeft op de gewrichten. Veel mensen zijn zich niet bewust van de systemische effecten die geassocieerd zijn met bepaalde vormen van artritis zoals bij RA. Mensen hebben de neiging om aan RA te denken als: gewoon pijn, zonder te beseffen dat moeheid, zich ziek voelen, bloedarmoede, en andere systemische effecten ook meespelen in het ziekteproces.
  • Verwachtingen van de behandeling - Sommige mensen begrijpen niet volledig de beperkingen van de behandeling van RA. Het is al moeilijk voor de patiënten om dit te begrijpen en bijgevolg nog verwarrender voor anderen. Hoewel er behandelingen bestaan voor het verlichten van pijn, vermindering van ontstekingen en controle op de ziekteprogressie - toch is er geen genezing. De effectiviteit van de behandeling varieert. En zelfs onder behandeling  kunnen de symptomen en complicaties van RA bij veel patiënten blijven.

Aanval op Uw Karakter

Al deze factoren verklaren deels waarom iemand zou denken dat je veinst. Maar er is een groter probleem aan de hand. Het beschuldigd worden van het veinzen van ziekte is eigenlijk een aanval op je karakter. Indien deze ‘beschuldiger’ geen belangrijke rol speelt in je leven, leer dan om deze opmerkingen te negeren. Maar, als de beschuldigingen komen van iemand die belangrijk voor je is – dan kan het probleem niet gemakkelijk worden genegeerd.

Het kan een goed idee zijn om de verwijter(s) (in het bijzonder, als het een naast familielid of goede vriend is) mee te nemen naar je arts. Ze kunnen meeluisteren en kunnen vragen stellen aan je arts die een overzicht kan geven over wat de verdere verwachtingen zijn. Wees niet bang om het te suggereren of te verzoeken aan je arts.

Bron: arthritis.about.com/

Door Carol Eustice, About.com Guide, September 18, 2013

Herzien door een gecertificeerde gezondheidswerker

Ingekorte vertaling en geplaatst: webmaster, 2013-09-26