Als ik in remissie ben mag ik dan de medicatie stoppen?

Opgelet: Dit is een verouderd artikel uit ons archief. De inhoud kan inmiddels niet meer van toepassing zijn.

Bepaalde medicijnen verder nemen is belangrijk, zelfs als je je beter voelt.

Vraag: Gedurende minstens 3 maanden heb ik zeer weinig gewrichtspijnen, gezwollen gewrichten en ochtendstijfheid, terwijl ik injecties van methotrexaat en Humira® kreeg samen met Naprosyne® en foliumzuur.
Betekent dit dat mijn RA en artritis psoriatica in remissie zijn en mag ik de medicatie stoppen, of tenminste tijdelijk de injecties?

Antwoord:  U kan zeker in remissie zijn maar u mag niet stoppen met de injecties. De combinatie van een immuunsuppressivum (methotrexaat) en een biological (Humira®) kan, bij een hoog percentage van patiënten, leiden tot een bijna volledig stoppen van de symptomen. Uw uitstekende reactie met zeer weinig pijn in de gewrichten en geen ochtendstijfheid of zwelling in de afgelopen drie maanden kan worden beschouwd als een "klinische" remissie.

Maar zonder de injecties zullen de ziekten zeer waarschijnlijk terugkomen binnen vier tot acht weken en wel zo erg als vóór  u startte met deze medicijnen. Het belangrijkst is dat,  als de ziekte terug actiever wordt, je een verhoogd risico op schade aan de gewrichten loopt. Ik begrijp uw wens om te stoppen met medicatie of minder te willen gebruiken, maar u moet vooral de RA en de artritis psoriatica onder controle houden zodat er een einde komt aan de progressie van uw ziekte.

Zodra een klinische remissie bereikt is, proberen we de dosis van medicatie te verlagen, er op lettend dat de remissie blijft. Ik raad u aan eerst met uw reumatoloog te praten over het verminderen van de Naprosyne®, omdat dit een NAID is. Mensen in klinische remissie kunnen meestal stoppen met hun NSAID. Omdat deze de voortgang van RA of artritis psoriatica niet beïnvloeden, wordt het risico van terugval van remissie ook niet verhoogd noch het risico op schade die verband houdt met de ziekte. Zodra de NSAID wordt gestaakt kan soms de dosis methotrexaat worden verlaagd, maar dit is een individuele beslissing die gemaakt wordt met uw reumatoloog. Zelden kan een persoon stoppen met een biological en een klinische remissie behouden.

Bron: Paul Howard, MD, Rheumatologist - www.arthritistoday.org/tools-and-resources/expert-q-and-a/rheumatoid-arthritis-questions/ 

Vertalingen geplaatst: 2014-11-14