Een edelsteen voor jou...

Diamonds are a girl's best friend. Deze uitspraak kennen we toch allemaal, niet? Ook een mooi gezegde, minder bekend maar wel betekenisvol: de waarheid is als een geslepen diamant: ze heeft vele facetten.

Ben jij geïnteresseerd in de achtergrond van de vele verschillende edel­ste­nen die moeder natuur ons schenkt?
Sedert de oudste beschavingen spreken edelstenen met al hun pracht en praal tot onze verbeelding. Zij geven niet alleen meer kleur en glans aan onze sieraden maar ook aan het alledaagse leven. Sommige krijgen al eeuwenlang magische eigenschappen of bijzondere krachten toegekend en zouden, volgens deze opvattingen, een invloed op de eigenaar en diens leven kunnen uitoefenen.

Wist je dat elke edelsteen aan een van de tekens uit de dierenriem wordt gekoppeld?
Elke maand geven we jou de virtuele waarde van een edelsteen cadeau voor je verjaardag. Geniet van de symboliek van jouw gesteente.Wie weet ben je al, of word je binnenkort, trotse eigenaar van een schitterend exemplaar.

 

Januari - granaat  
GRANAAT - JANUARI Granaat is de edelsteen in de maand januari. De bekendste is de don­ker­ro­de granaat, maar granaat komt in vele kleuren voor, eigenlijk alles behalve blauw.

Er wordt gezegd dat Noah een grote granaat in zijn Ark had opgehangen om zijn reis te verlichten.
Granaten zouden namelijk de weg wijzen gedurende de nacht en bovendien beschermen tegen nachtmerries. Daarnaast zouden ze ook een tegengif bij slangenbeten zijn.

Granaten worden gevonden in de Verenigde Staten, Afrika, Sri Lanka, Brazilië en India.
   
Februari - amethist  
AMETHIST - FEBRUARI Bij de maand februari behoort de amethist. Amethist is een kwartssoort die in schakeringen van lichtlila tot donkerpaars voorkomt. De perfecte amethist heeft een dieppaarse kleur met roze vlammen die de steen ‘vuur‘ geven.

Volgens de overlevering zou amethist bescherming tegen vergiftigingen bieden. Amethist zou een kalmerende invloed hebben en vrede en rust brengen.

Omdat de paarse kleur altijd koningen heeft bekroond, wordt amethist veel aangetroffen in oude Griekse en Egyptische ornamenten, net als in de Britse kroonjuwelen.

Belangrijkste vindplaatsen zijn Brazilië, Uruguay en Zambia.

   
Maart - aquamarijn  
AQUAMARIJN - MAART Aquamarijn is de traditionele steen in de maand maart. De ideale kleur van aquamarijn is helderblauw.
Net als smaragd hoort aquamarijn thuis bij de familie van de beryllen en is ronduit prachtig in ovale of rechthoekige vorm.

De gelijkenis van aquamarijn met de kleur van water zorgde ervoor dat zeelieden met deze steen affiniteit kregen. Zo kwam het verhaal tot stand dat aquamarijn schippers tegen onheil kon behoeden. De aquamarijn brengt in zijn kielzog liefde en affectie mee. Aquamarijn wordt als een universeel symbool van jeugd, hoop en gezondheid beschouwd.

De steen komt voor in Brazilië, Nigeria, Zambia, Madagaskar en de Oekraïne.

   
April - diamant  
DIAMANT - APRIL Diamant gaat hand in hand met de maand april. Het woord ‘diamant‘ komt van de Griekse ‘adamas‘ en betekent onoverwinnelijk.
Diamanten zijn sinds het Griekse rijk het symbool voor eeuwige liefde.

Toen diamanten zo‘n 2500 jaar geleden in India werden gevonden, dacht men dat het splinters van sterren waren, gekristalliseerde bliksem of zelfs versteende dauwdruppels.

Hoewel het merendeel van diamanten kleurloos lijkt, hebben ze vaak een gele of bruine tint.
Diamant is in zijn kleurloze vorm het mooiste, alleen dan is de prismawekring volmaakt.

De belangrijkste vindplaatsen van diamant zijn Australië, Zaïre, Botswana, Zuid-Afrika, Namibië en Rusland.

   
Mei- smaragd  
SMARAGD - MEI De meimaand staat in het teken van de smaragd.
De meest waardevolle smaragden hebben een pure, grasgroene kleur.
Een loepzuivere smaragd is heel zeldzaam en meestal klein.

Volgens volksvertellingen heeft de smaragd bijzondere krachten. Deze groene steen zou zijn eigenaar kunnen genezen van allerlei kwalen en ziektes, de intelligentie verhogen, slechtziendheid en onvruchtbaarheid verhelpen.

Smaragden worden in Colombia, Brazilië, Zambia en Zimbabwe gevonden.

   
Juni - parel  
PAREL - JUNI Het symbool voor de maand juni is de parel.meimaand staat in het teken van de smaragd.
Een parel is geen mineraal, het is een product van de pareloester.
Als een parasietje of zandkorreltje een oester binnendringt, omringt het schelpdier zijn ‘gast‘ over de jaren heen met laagjes parelmoer.
Natuurlijke of ‘oriënt‘ parels zijn helaas zeldzaam.
Parels worden tegenwoordig voornamelijk gekweekt; dat wil zeggen dat de mens een ‘indringer‘ in de pareloester injecteert zodat de vorming van een parel kan beginnen.

Parels symboliseren door hun zachte, ingetogen glans bescheidenheid, trouw en puurheid. Bruiden dragen graag parels, omdat zij het symbool voor een gelukkig huwelijk zijn. De meeste cultivéparels komen uit Japan, zoetwaterparels voornamelijk uit China.

   
Juli - robijn  
ROBIJN - JULI Robijn en de maand juli zijn met elkaar verbonden. De robijn wordt ‘de heer‘ onder de edelstenen genoemd vanwege zijn schoonheid en zeldzaamheid. De mooiste robijnen ter wereld zijn de Birmese, die puur rood zijn met een licht blauwe ondertoon. Robijnen worden geacht hun drager tegen ongeluk behoeden en hem of haar een harmonieuze relatie met de medemens bezorgen. Wanneer de robijn aan de linkerzijde van het lichaam wordt gedragen, zouden de beschermende krachten worden versterkt. De robijnen van Birma zijn al eeuwenlang vermaard. Verder wordt de steen ook gedolven in Thailand, Vietnam, Sri Lanka, Kenia, Cambodja, Afghanistan en India
   
Augustus - peridoot  
ROBIJN - JULI

In augustus is de peridoot de maandsteen met zijn levendige, limoengroene kleur en in het beste geval zonder bruine of olijfgroene schaduwen.

Peridoot wordt gevormd in vulkanen. Piraten waren dol op deze edelsteen die ze als amulet gebruikten tegen alle vormen van kwaad. Zo geloofden zij dat de peridoot in combinatie met goud hen gedurende nacht zou beschermen.

Deze edelsteen werd ook in bekers voor medicijnen verwekt, omdat de kracht van geneesmiddelen erdoor zou toenemen.

Belangrijkste vindplaatsen zijn Birma, de Verenigde Staten en China.

   
September - saffier  
SAFFIER - SEPTEMBER De saffier vertoont een gamma aan schakeringen van lichtblauw tot diep donkerblauw. In het verleden droe­gen heksen en andere be­oe­fe­naars van magie een saffier, omdat ze geloofden dat zij met deze steen de toekomst konden voorspellen of wonderen verklaren.

Men nam vroeger ook aan dat de saffier zijn glans zou verliezen als zijn drager zich misdroeg of zijn of haar partner bedroog. Daarom gaven in vroegere tijden de rijke gehuwden elkaar graag een juweel met een saffier.

Saffieren worden teruggevonden in Birma, Cambodja, Kashmir, Sri Lanka, Thailand, Australië, China, Kenia, Nigeria, Tanzania, en de Verenigde Staten

   
Oktober - opaal  
OPAAL - OKTOBER Oktober en opaal en oktober zijn onafscheidelijk.
Wit opaal is heel licht van kleur, met allerlei vlammende kleuren doorheen. Zwart opaal is van een zwarte, don­ker­­blau­­we, donkergroene of grij­zi­ge kleur maar kent ook schakeringen in rood, roze of heldergroen.

Opaal symboliseert onschuld, reinheid en hoop.

Blonde meisjes van goede afkomst droegen in de Middeleeuwen de steen in hun haar om de lichte kleur in hun lokken te behouden. In die tijd dacht men dat opaal voor onzichtbaarheid kon zorgen als dat nodig was!

Opaal wordt in Australië, Mexico en de Verenigde Staten gevonden.

   
November - topaas  
TOPAAS - NOVEMBER Topaas geeft kleur aan de maand november. De transparante goudgele topaas is de bekendste, maar er zijn ook nog  andere kleuren. Oranjerode topaas is zowel zeldzaam als kostbaar en gekend als ‘Imperiaal‘.


Aan topaas worden vele genezende krachten toegekend. De steen zou slapenloosheid verhelpen, kalmerend werken, astma en zelfs krank­zin­nig­heid genezen.

Topaas wordt teruggevonden in Brazilië, Nigeria, Sri Lanka, Pakistan en China.

   
December - turkoois  
TURKOOIS - DECEMBER Bij de laatste maand van het jaar hoort turkoois. Turkoois bestaat in alle kleuren tussen hemelsblauw en blauw- en appelgroen. Reeds ver in de geschiedenis werd turkoois verwerkt in sieraden, amuletten en als ingrediënt in cosmetica gebruikt.

Turkoois was heel geliefd bij Indianen omdat zij geloofden dat de edelsteen de jagers naar hun prooi zou leiden. Ze gingen ervan uit dat turkoois voorspoed en geluk op ieders pad zou brengen.

De beste kwaliteit wordt in het noordoosten van Iran gevonden. De Verenigde Staten is de belangrijkste producent van turkoois.

 

 

 

Categorie: 
Geplaatst op: 
Maandag, 3 september, 2018 - 17:18