'Generisch of origineel medicijn: dezelfde kwaliteit'

Opgelet: Dit is een verouderd artikel uit ons archief. De inhoud kan inmiddels niet meer van toepassing zijn.

'Een generisch of een origineel medicijn, patiënten hoeven zich geen zorgen te maken: er is geen verschil in kwaliteit', zegt minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD).

Het federaal agentschap voor geneesmiddelen en gezondheidsproducten (fagg) lanceert een campagne om de kwaliteit van alle geneesmiddelen in ons land te onderlijnen, zowel van generische als van originele geneesmiddelen. De campagne moet komaf maken met de bestaande perceptie of de misvatting dat generische geneesmiddelen van mindere kwaliteit of slechte imitaties zouden zijn.

Hoge eisen

Wanneer een farmaceutisch bedrijf een origineel geneesmiddel ontwikkelt, mag enkel dit bedrijf het geneesmiddel gedurende de eerste tien jaar op de markt brengen. Nadien mogen ook andere farmaceutische bedrijven dit geneesmiddel maken en in de handel brengen. In dat geval spreken we van generische geneesmiddelen. Generische geneesmiddelen bevatten dezelfde werkzame stoffen en werken op dezelfde manier als originele geneesmiddelen.

Alle farmaceutische bedrijven die geneesmiddelen in de handel brengen, moeten aantonen dat deze kwaliteitsvol, veilig en doeltreffend zijn. Zowel generische als originele geneesmiddelen moeten voldoen aan dezelfde hoge eisen.

Goedkoop

Via affiches bij dokters en apothekers, radiospots, een brochure en internetsite, wil het fagg benadrukken dat hoelang u ook zoekt, u geen verschil voor uw gezondheid zal vinden tussen een generisch en een origineel geneesmiddel. Ze zijn allebei kwaliteitsvol, veilig en doeltreffend.

'Belangrijk voor patiënten is dat zij beseffen dat de kwaliteit van alle geneesmiddelen in ons land gelijk is. Wij hebben begin april 2015 de campagne 'Goedkoop voorschrijven' gelanceerd. Het goedkoopste geneesmiddel dat een arts voorschrijft, kan een generisch of een origineel zijn. Patiënten hoeven zich in ieder geval geen zorgen te maken: er is geen verschil in kwaliteit', zegt minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD). 

Bron: http://www.knack.be/nieuws/gezondheid/generisch-of-origineel-medicijn-dezelfde-kwaliteit/article-normal-565141.html

Geplaatst: 2015/04/26