Hoe betrouwbaar is ‘Dokter Google’?

Opgelet: Dit is een verouderd artikel uit ons archief. De inhoud kan inmiddels niet meer van toepassing zijn.

Twee op vier Vlamingen zoekt medische informatie op via het internet. Na een doktersbezoek meer informatie zoeken over wat er met ons scheelt, klinkt logisch. Maar de informatie die we op het internet vinden maakt ons bang en zet ons op het verkeerde spoor. Dat blijkt uit onderzoek van de KU Leuven.

Dokter Google op onderzoek

Jan Van den Bulck en Sara Nelissen (School voor Massacommunicatieresearch, KU Leuven) vroegen aan 2.000 mensen, waaronder 600 met een kankerdiagnose, waar zij informatie zoeken over kanker. Uit hun onderzoek blijkt dat 18% vragen over kanker altijd op het internet opzoekt, 48% zoekt er soms informatie over op het internet. Ook blijkt dat de dokter pas op de 5e plaats komt als informatiebron, na tv-programma’s, vrienden en familie, websites en tijdschriften.

“In onze maatschappij zien we een arts meer als een ‘optie’ waarmee we rekening kunnen houden”, verklaart Van den Bulck.

Op consultatie bij Dokter Google?

Internet is een gemakkelijk instrument om informatie in te winnen. Iets wat uit onze maatschappij niet meer weg te denken is. Medische informatie is er op een laagdrempelige manier aanwezig. We zijn beter op de hoogte van wat er reilt en zeilt is dankzij het internet. Maar we moeten voorzichtig zijn. Internet biedt betrouwbare maar ook minder betrouwbare informatie.

Dokter Google stuurt ons vaak in de verkeerde richting via websites van farmaceutische bedrijven, worstcasescenario’s of pseudowetenschappelijke websites. Eén op drie verklaarde dat hij wel eens een persoonlijke getuigenis van kankerpatiënten leest. Ook verklaarden de ondervraagden dat ze daar niet bepaald vrolijk van worden, eerder bezorgd, triest of ongerust. “Ons oog valt nu eenmaal op de spectaculairste verhalen. Zo kom je snel in het rijk der fabeltjes terecht”, Zegt Van den Bulck.

Het voordeel is dat Dokter Google meer informatie geeft over onze gezondheidstoestand, op die manier kunnen we het beter begrijpen. Ook het online contact met lotgenoten helpt ons, het geeft steun en heeft een positief effect. Maar het is moeilijk om een onderscheid te maken tussen correcte en foutieve informatie, waardoor patiënten vaak onnodig ongerust zijn over wat ze lazen.

Tips bij het zoeken van medische informatie
Als je op zoek gaat naar medische informatie hou dan steeds de bron in het oog. Van wie is de informatie afkomstig? Vond je de informatie op de website van een ziekenhuis, medische professional of een beroepsvereniging, is de kans groot dat het over correcte informatie gaat. Maar let op met blogs en fora waar minder controle wordt uitgevoerd op juistheid. Ook informatie afkomstig uit een commerciële hoek moet kritisch benaderd worden.

Lees ook: www.medinews.be/

Geplaatst: 2013-02-22