Hospitalisatieverzekering: de verzekerde krijgt meer rechten

Opgelet: Dit is een verouderd artikel uit ons archief. De inhoud kan inmiddels niet meer van toepassing zijn.

Een opname in een ziekenhuis kost veel geld. Maar met een hospitalisatieverzekering bent u van die financiële zorg verlost. Een nieuwe wet verruimt de toegang tot deze verzekering en zorgt voor een betere bescherming van de verzekerde.

Gelukkig kunt u voor een belangrijk deel van de medische kosten bij hospitalisatie terugvallen op uw ziekenfonds. Een deel moet u echter zelf betalen. En vaak gaat het om aanzienlijke bedragen. Voor een heupprothese (in een gewone kamer) gaat het al snel over een bedrag van € 1200.

Onze gezondheidszorg mag dan steeds beter worden, ze wordt ook steeds duurder. Een hospitalisatieverzekering is dus zeker geen overbodige luxe. Dat vond ook de wetgever. Een nieuwe wet verruimt de toegang tot de hospitalisatieverzekering en voortaan kan de verzekerde ook rekenen op een levenslange bescherming.

De nieuwigheden even op een rij:

Een hospitalisatieverzekering voor iedereen
Iedereen die dit wenst moet een hospitalisatieverzekering kunnen afsluiten. Vooral voor chronisch zieken en gehandicapten was dat in het verleden soms moeilijk. Vanaf nu moet de verzekeringsmaatschappij de aanvraag van een chronisch zieke of gehandicapte aanvaarden, maar ze mag wel alle kosten die verband houden met de chronische ziekte of de handicap uitsluiten. Dit is een tijdelijke regeling die na twee jaar wordt geëvalueerd.

Eens verzekerd, altijd verzekerd
Eens u een hospitalisatieverzekering hebt afgesloten, mag de verzekeraar die niet meer opzeggen. Als verzekerde staat het u uiteraard altijd vrij om de polis op te zeggen.

Geïndexeerde premie
Vooral onder invloed van duurdere medische technieken en hogere erelonen zijn de kosten van een ziekenhuisopname de jongste jaren sterk gestegen. Daarom moesten de verzekeraars hun premies soms gevoelig optrekken. De wetgever acht een meer geleidelijke verrekening wenselijk en wil een representatieve index creëren. De premie wordt dan jaarlijks afgestemd op de evolutie van de index. Toch kan een ingrijpende tariefwijziging nodig zijn bv.:
  • bij een aanpassing van de wet op de verplichte ziekteverzekering;
  • als de verzekering verlieslatend is.

Uw rechten behouden
Als u verzekerd bent in de polis van het gezin en u verlaat dat gezin, kunt u de polis gewoon voortzetten.
De bovenstaande nieuwigheden zijn niet van toepassing op de collectieve hospitalisatieverzekeringen die een werkgever afsluit voor zijn werkgevers. Toch zijn ook de collectief verzekerden beter beschermd met de nieuwe wet. Als uw collectieve verzekering afloopt (bv. u gaat met pensioen) hebt u het recht om bij dezelfde verzekeraar een polis af te sluiten met gelijksoortige waarborgen.

Let op!

Indien u, na pensionnering, in de collectieve hospitalisatieverzekering van de werkgever kan en wenst te blijven, en deze werkgever verandert op een gegeven ogenblik van verzekeringsmaatschappij, dan bestaat het risico dat je problemen krijgt om aangesloten te blijven. Om daarna nog een nieuwe hospitalisatieverzekering te vinden – zeker bij chronisch ziek zijn – kan problematisch zijn. Een andere maatschappij gaat immers je bestaande ziekte(s) uitsluiten. Het is dus belangrijk tijdig over te schakelen van een collectieve verzekering naar een individuele polis.

Bewerkt door Mia, 23/02/2008

Uit: KBC Dialoog – december 2007