Meer niercelkanker bij NSAID’s

Opgelet: Dit is een verouderd artikel uit ons archief. De inhoud kan inmiddels niet meer van toepassing zijn.

Bij langdurig gebruik van NSAID’s loopt het relatieve risico op niercelkanker op tot 4,01, schrijven Eunyoung Cho e.a. op 12 september in Archives of Internal Medicine.

De bevindingen gelden niet voor aspirine. De onderzoekers gebruikten gegevens uit twee grote prospectieve studies (Nurses’ Health Study en Health Professionals Follow-up Study). Dat blijkt uit een artikel in Medisch Contact. Van de 125.000 deelnemers die zij zestien tot twintig jaar volgden, ontwikkelden er 333 een niercelcarcinoom. Het relatieve risico om deze ziekte te ontwikkelen, was gemiddeld 1,51, maar liep op tot 2,92 voor patiënten die gedurende meer dan tien jaar NSAID’s gebruikten. Het hoogste relatieve risico vonden de auteurs bij vrouwen die gedurende meer dan tien jaar intermitterend NSAID’s gebruiken, te weten 4,01.
De auteurs kunnen niet goed verklaren waarom aspirine geen effect heeft op de incidentie van de aandoening. Naast aspirine is ibuprofen verreweg de meest gebruikte NSAID. Patiënten gebruiken het middel vooral voor spier- en gewrichtspijn. In een commentaar in dezelfde editie schrijft Kirsten Johansen dat, hoewel het absolute risico op niercelcarcinoom nog steeds laag is, de bevindingen in de studie opmerkelijk zijn vanwege het wijdverbreide frequente NSAID-gebruik.

 

Niercelcarcinoom is de meest voorkomende vorm van nierkanker. De tumor geeft vaak pas in een laat stadium klachten.

Bron: Medisch Contact, 13 september 2011

Bron: www.medicalfacts.nl; Janine Budding on 14 september, 2011