Meer transparantie over incidenten met implantaten

Persbericht VPP: Vlaams Patiëntenplatform vraagt meer trans­pa­ran­tie over incidenten met implantaten
Gepost op 26 november 2018

meer transparantie over incidenten met implantatenEen wereldwijd onderzoek van het In­ter­na­tio­naal Consortium van On­der­zoeks­jour­na­lis­ten (ICIJ) bracht aan het licht dat er regelmatig incidenten zijn met medische implantaten, maar dat deze informatie niet tot bij het publiek raakt.

“Het Vlaams Patiëntenplatform vindt het belangrijk dat patiënten goed worden geïnformeerd over mogelijke risico’s van implantaten. Die informatie hebben ze nodig om samen met hun arts een weloverwogen keuze te maken over hun behandeling”, aldus Ilse Weeghmans, directeur van het Vlaams Patiëntenplatform. Het FAGG is verantwoordelijk voor de communicatie over de veiligheid van implantaten. Het Vlaams Pa­tiën­ten­platform vraagt dat er meer inspanningen worden geleverd om de patiënt correct en volledig te informeren.

Daarnaast is het ook belangrijk dat de chirurg die het implantaat plaatst, over de nodige expertise beschikt. Er moeten criteria worden opgesteld om te bepalen, wat die expertise precies inhoudt.

De manier waarop implantaten worden goedgekeurd verschilt ook erg van hoe dat gebeurt bij geneesmiddelen. Zo moeten implantanten niet door een onafhankelijke overheidsinstantie worden goedgekeurd, zoals bij geneesmiddelen. Nu zijn het soms privébedrijven, die betaald worden door de fabrikanten van implantaten, die zorgen voor de goedkeuring. Het Vlaams Patiëntenplatform vraagt dat er voor implantaten een ge­lijk­aar­di­ge procedure zou worden uitgewerkt als voor geneesmiddelen, zodat de patiënt de garantie heeft dat enkel veilige en betrouwbare implantaten op de markt komen.

Tip: Via de website https://www.mijngezondheid.belgie.be vind je informatie over implantaten die bij jou zijn ingepland.

Voor vragen over dit artikel kan je mailen naar info@raliga.be
Meer info op raliga.be over: implantaten

Bron: Tekst ontleend aan Vlaams Patiëntenplatform - Meer info op website Vlaams Patiëntenplatform
 

RA Liga vzw - Lid van het Vlaams Patiënten Platform

Samen op je levenspad

Like Facebook-pagina RA Liga vzw - Reumatoïde Artritis Liga vzwnieuwsbrief RA Liga vzw - Reumatoïde Artritis Liga vzw lid worden word vrijwilliger bij RA Liga vzwword onze sponsor ReumaLied met beelden

ReumaLied met tekst

 

Geplaatst op: 
Woensdag, 28 november, 2018 - 18:42