Mobiel blijven - de (elektronische) rolstoel

Opgelet: Dit is een verouderd artikel uit ons archief. De inhoud kan inmiddels niet meer van toepassing zijn.

Aansluitend op het artikeltje over de scootmobiel, ga ik vandaag aandacht besteden aan de aanvraagprocedure voor een rolstoel.

Reeds jaren ben ik door mijn reumatoïde artritis genoodzaakt een klassieke manuele rolstoel te gebruiken, die nog steeds onmisbaar is omdat hij geplooid in een autokoffer kan. 

      

Sinds vorig jaar ben ik de "gelukkige frown" bezitter van een elektronische rolstoel. Mijn reumatoloog had hierop reeds lang aangedrongen maar mijn toenmalige woonst liet dat niet toe.
Na mijn verhuis naar een serviceflat/assistentiewoning werd de procedure opgestart. 

Hoe verloopt de aanvraagprocedure? klik op deze link

De 7 punten van  deze procedure werden afgehandeld. En de uiteindelijke beslissing van het RIZIV was positief.
Vanaf dat ogenblik kon de rolstoel worden besteld.

Toch een kanttekening: voor bepaalde aanpassingen aan de rolstoel komt het RIZIV slechts gedeeltelijk tussen indien er een nomenclatuurnummer voor bestaat.
Indien er géén nomenclatuurnummer is, komt het RIZIV niet tussen.
Het is dus belangrijk op Bijlage 20 aan te vinken dat het dossier - na afhandeling door het RIZIV - doorgestuurd wordt naar het VAPH (indien je hier bent ingeschreven vóór je 65 jaar). Daar wordt onderzocht of zij al of niet deels of helemaal het resterende bedrag terugbetalen. 

Voor bepaalde aanpassingen aan mijn rolstoel bestaat er geen nomenclatuurnummer. Bijgevolg heb ik dit bedrag zelf betaald. Ondertussen wacht ik op de beslissing van het VAPH. Maar: rijden doe ik ondertussen en dus ben ik terug mobieler, zelfstandiger en gelukkiger.

PS: ondertussen kreeg ik een mooie som terugbetaald door het VAPH laugh.

Mia, 2015/08/02