RA en zwangerschap

Reumatoïde artritis en zwangerschapAls je zwanger bent of van plan bent te worden, vraag jij je misschien af, of reumatoïde artritis (RA) invloed op je zwangerschap kan hebben?
Goed nieuws! Veel vrouwen met RA vinden dat hun symptomen in remissie gaan tijdens de zwangerschap.
Meer nog, RA lijkt de kansen op zwanger worden en blijven niet te beïnvloeden.
Nochtans, bepaalde RA-medicijnen zijn niet veilig om tijdens de zwangerschap te nemen.


Deel deze pagina met je Facebook-vrienden
Hoe beïnvloedt RA de zwangerschap?
Onderzoekers zijn niet 100% zeker, waarom RA tijdens een zwangerschap lijkt te verdwijnen maar ze hebben verschillende theorieën.
RA wordt veroorzaakt wanneer het immuunsysteem van het lichaam in de war geraakt en de eigen gezonde weefsels en organen aanvalt. Onderzoekers geloven dat de zwangerschap het  immuunsysteem 'misleidt' om het lichaam ervan te weerhouden je baby als een "indringer" te beschouwen. Dit betekent dat jouw immuunsysteem niet meer zo actief als voorheen werkt, met als gevolg minder ontsteking en pijn.

RA-behandeling tijdens de zwangerschap
Helaas zijn niet alle vrouwen met RA vrij van gewrichtspijn tijdens de zwangerschap. Sommige vrouwen voelen zich niet beter en sommigen kunnen opvliegers hebben.

Ongeveer 40% tot 50% van de zwangere vrouwen met RA hebben een medicamenteuze behandeling nodig. Experts zeggen dat zwangere vrouwen veilig Prednison (steroïden) tijdens de tweede en derde trimester van de zwangerschap en bij borstvoeding kunnen innemen. Deskundigen achten Plaquenil (hydroxychloroquine) veilig tijdens de zwangerschap. Enbrel (etanercept) wordt soms ook gebruikt in de 2e en 3e trimester.

Prenatale zorg
De beste manier om voor een gezonde zwangerschap en een gezonde baby te zorgen is dezelfde, of je RA hebt of niet.
Net als alle zwangere vrouwen, moet je:

  • gezond eten
  • het aanbevolen gewicht toenemen
  • sporten, als jouw arts zijn OK geeft
  • tabak en alcohol vermijden
  • regelmatig prenatale zorg krijgen

Wat zwangere vrouwen met RA moeten weten
Omdat je RA hebt, moet je tijdens je zwangerschap wel een paar speciale voorzorgsmaatregelen in acht nemen.
Hoewel Prednison in de tweede of derde trimester niet schadelijk voor je baby is, loop je met deze steroïden een groter risico op een hoge bloedsuikerspiegel en een hoge bloeddruk, zodat jouw arts dit nog beter in de gaten zal moeten houden.
Hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap is een risicofactor voor pre-eclampsie (in de volksmond beter bekend als zwangerschapsvergiftiging), en kan levensbedreigend zijn.
Een hoge bloedsuikerspiegel kan zwangerschapsdiabetes betekenen, wat het risico voor een aantal gezondheidsproblemen voor jou en je baby kan vergroten. Raadpleeg je arts regelmatig voor prenatale zorg en om tijdig eventuele problemen te behandelen.

Het nemen van een goede prenatale vitamines is essentieel voor alle zwangere vrouwen. Wanneer je echter Prednison (steroïden) inneemt, is de kans groot dat botontkalking toeneemt en je aldus meer calcium en vitamine D (voor het opnemen van calcium) nodig hebt dan de prenatale vitamines leveren. Praat met je verloskundige of reumatoloog om ervoor te zorgen dat je genoeg van deze twee voedingsstoffen krijgt.

Als je visolie gebruikt om de ontsteking te bestrijden, raadpleeg jouw arts om ervoor te zorgen dat de supplementen die je inneemt kwikvrij zijn en onschadelijk voor je ongeboren kindje.

Onderzoek heeft aangetoond dat mensen met RA meer dan twee keer zoveel kans lopen op tandvleesaandoeningen.
Tandvleesaandoeningen worden geassocieerd met vroegtijdige weeën. Ga naar je tandarts voor extra mondhygiëne en cleaning.

Omgaan met RA-opvliegers na de geboorte van je baby
Veel vrouwen gaan in remissie tijdens de zwangerschap en blijven het goed doen na de komst van hun baby.
Andere vrouwen vinden dat hun RA-symptomen opflakkeren in de maanden na de geboorte. Opvliegers zijn een bijkomende zorg voor vrouwen die borstvoeding geven, omdat geneesmiddelen via de moedermelk naar de baby "reizen".
Als je borstvoeding geeft, mag je misschien niet dezelfde geneesmiddelen nemen dan vóór je zwangerschap, zoals methotrexaat en biologics.
Je kan veilig bepaalde geneesmiddelen innemen voor je ontstoken gewrichten tijdens postnatale opvliegers.
Als de pijn en ontsteking jou te veel wordt, praat dan met je arts over de mogelijkheden.

Bron: tekst (vrije vertaling) ontleend aan WebMD, How Rheumatoid Arthritis Affects Pregnancy

 

Geplaatst op: 
Maandag, 15 februari, 2016 - 23:12