Rarara... wie heeft RA?

In de koorts van de Grammys en Oscars gaan we met jullie op zoek naar bekenden en minder-bekenden die met reumatoïde artritis worden geassocieerd.
Rarara, herken je hen? Wat weet jij over hen en hun ziekte?

Lucille Ball

Rarara... wie heeft RA?

 

De roodharige comédienne werd erg ziek met een RA-achtige ziekte in haar late tienerjaren, terwijl ze probeerde haar weg als model te maken.

Hoewel artsen haar op dat moment de diagnose "reumatoïde artritis" gaven, blijft de vraag of deze First Lady of TV de ziekte echt had. (Bloedtesten voor RA waren pas jaren later beschikbaar en Lucille Ball heeft nooit misvormingen aan haar gewrichten ontwikkeld.)

Nadat ze hersteld was van ernstige opstoten en pijn in het been, zo intens dat ze een tijdlang niet kon gaan, verhuisde Lucille Ball naar Hollywood om haar filmcarrière te lanceren.

Pierre-Auguste Renoir
Rarara... wie heeft RA?

 

Deze Franse impressionistische schilder is in de geschiedenis waarschijnlijk, volgens Dr. Hadler, de eerste goed gedocumenteerde lijder aan reumatoïde artritis.

Tegen het einde van het leven van Renoir was hij vaak niet in staat om te schilderen als gevolg van ernstige opstoten van de ziekte die zijn handen in klauwen vervormden.

Maar Renoir bleef doorwerken en maakte  soms zijn penseel vast aan zijn hand, zodat hij kon blijven schilderen.
De kunstenaar had kwaadaardige RA, dit wil zeggen dat de ziekte zich had verspreid buiten zijn gewrichten en ook zijn huid, zenuwen, bloedvaten en inwendige organen had aangetast; de ziekte heeft bijgedragen aan zijn dood op 78-jarige leeftijd.

Kathleen Turner
Rarara... wie heeft RA?
 

In 1993 vernam deze actrice vernam in haar mid-jaren '40, dat ze ernstige reumatoïde artritis had.

In haar autobiografie 2008 Send Yourself Roses beschreef ze hoe de ziekte haar seksleven had uitgeroeid en tot haar alcoholverslaving leidde.
Turner zegt dat beweging haar heeft leren omgaan met de ziekte, terwijl medicatie de symptomen onder controle houdt.

The Body Heat-ster dringt bij anderen aan om bij vermoeden van RA snel te handelen en een bloedtest op de reumafactor te laten uitvoeren.
"Laat je zo vlug mogelijk testen ... zeker doen!" zei ze tegen USA Today in 2001. "Het is gewoon een eenvoudige bloedtest!"

James Coburn
Rarara... wie heeft RA?
 

Hoewel reumatoïde artritis 2,5 keer zoveel vrouwen als mannen treft, betekent dit niet dat mannen -zelfs macho filmsterren-  deze ziekte niet kunnen krijgen.
Na de hoofdrol in een reeks van Westerns en spionnagefilms in de jaren '60 en '70, diende James Coburn zich tijdelijk terugtrekken uit de filmwereld in de jaren 1980, als gevolg van zijn RA.

Maar in de jaren 1990 was hij opnieuw in staat om te acteren en won in 1998 een Oscar voor zijn rol als gewelddadige, alcoholistische vader van Nick Nolte in Affliction. Backstage bij de awards beweerde Coburn dat hij dankzij een geneesmiddel genaamd MSM en een holistische behandeling van zijn RA was "genezen".
Hij stierf aan een hartaanval in 2002.

Edith Piaf
Rarara... wie heeft RA?
  Deze Franse zangeres leed aan een groot aantal gezondheidsproblemen, alsook ernstige, inflammatoire reumatoïde artritis, die mogelijk hebben bijgedragen aan haar afhankelijkheid aan morfine en andere pijnstillers.

De in 2007 Piaf biopic, La Vie en Rose, illustreert haar strijd met de ziekte, die voor het eerst in haar vroege jaren '30 toesloeg.

Christiaan Barnard
Rarara... wie heeft RA?
 

Beroemd voor het uitvoeren van de eerste mens-op-mens harttransplantatie in 1967, eindigde deze  Zuid-Afrikaanse arts zijn chirurgische loopbaan in 1983, toen RA in zijn handen het hem onmogelijk maakte om te blijven werken. Barnard werd voor het eerst gediagnosticeerd met RA in 1956.

Als uitgesproken criticus van de apartheid, zei hij dat hij nooit de Nobelprijs won, omdat hij "een blanke Zuid-Afrikaan was."


Dorothy Hodgkin
Rarara... wie heeft RA?
 

"Deze ongelooflijk briljante Britse vrouw was een pionier in X-ray kristallografie," zegt Dr Hadler. "Ze ging in de kern van de harde wetenschappen."
Hodgkin gebruikte toen een nieuwe wetenschappelijke techniek die wiskunde, fysica, chemie combineert om de driedimensionale structuur van belangrijke biologische moleculen, waaronder penicilline en insuline, te identificeren.

Ze won in 1964 de Nobelprijs voor de Scheikunde voor het beschrijven van de structuur van vitamine B12.

Zelfs nadat haar levenslange RA haar handen en voeten hadden misvormd, bleef ze reizen en zich inzetten waarin ze geloofde, zoals de wereldvrede en ontwapening, tot op haar dood op 84-jarige leeftijd.


Pieter Paul Rubens
Rarara... wie heeft RA?
 
 

Deze beroemde zeventiende-eeuwse Vlaamse kunstenaar kan reumatoïde artritis hebben gehad.
Rubens klaagde over "jicht reuma," die hem bedlegerig maakte maar sommige experts geloven dat zijn symptomen waarschijnlijk meer aan RA te wijten waren.

Ook de handen van de mensen in de schilderijen die hij maakte in de laatste 30 jaar van zijn leven, lijken de kenmerkende zwelling en misvorming van progressieve RA te vertonen.

Dr. Hadler is echter van mening dat dit "een kwestie van stijl is en niet zozeer de afbeelding van gezwollen gewrichten".

Rarara... wie heeft RA?  

Rosalind Russell genoot van een lange, succesvolle carrière op het podium en het scherm. Maar in de late jaren 1960, kende ze zware gezondheidsproblemen, met inbegrip van ernstige RA, die haar dwongen met pensioen te gaan.

Rosalind Russell was zeer open over haar gevecht met reumatoïde artritis en nam deel aan een nationale commissie om de ziekte te onderzoeken.

In 1978, twee jaar na haar dood wegens borstkanker op 69-jarige leeftijd, werd Rosalind Russell gehonoreerd voor haar inspanningen met de oprichting van het Rosalind Russell Medical Research Center voor artritis aan de Universiteit van Californië in San Francisco.

Raoul Dufy
Raoul Duffy

Raoul Duffy - La Cortisone
 

Deze productieve fauvistische schilder werd ziek met reumatoïde artritis in 1935, toen goudzouten de belangrijkste behandeling voor deze ziekte was.
Nadat een artikel in het tijdschrift Life zijn ziekte onder de aandacht van de wereld bracht, werd hij in 1950 uitgenodigd om in Boston deel te nemen aan een proefbehandeling met corticosteroïden.
De therapie gaf hem meer energie en vernieuwde zijn eetlust.

De kunstenaar bleef steroïden nemen voor de rest van zijn leven, bleef zich beter voelen en ervaarde de bijwerkingen, die tegenwoordig steroïdetherapie tot een noodoplossing maken, dan als het geneesmiddel waarvoor het in eerste instantie werd gedacht.
 
Dufy schilderde zelfs een werk dat hij "La Cortisone," noemde en schonk het schilderij aan het farmaceutisch bedrijf die het medicijn had ontwikkeld

Camryn Manheim
Rarara... wie heeft RA?
 

 

Deze actrice is vooral bekend voor haar rol als Ellenor Frutt in het juridische TV-drama The Practice.

Jarenlang werkte ze met slechthorenden als tolk en docent.
Toen ze omwille van stijve handen de gebaren niet meer kon maken, zocht ze hulp, maar het duurde maanden om te ontdekken dat ze reumatoïde artritis had.
Sindsdien pleit ze voor vroege diagnose en behandeling van de ziekte.


Glenn Frey
Rarara... wie heeft RA?
  Deze mede-oprichter van de legendarische rockband The Eagles overleed in 2016 op de leeftijd van 67 aan de gevolgen van RA, een acute dikkedarmontsteking en een longontsteking.
Zijn zangtalent op "Peaceful Easy Feeling" hielp de band aan hun eerste succes met hun debuutalbum "Eagles" in 1972. Hij schreef mee aan de grootste hits van de groep.
 
In de jaren '80 werd zijn sololied "The Heat is On" de introductietune van de film Beverly Hills Cop.
Een andere compositie, "You Belong To The City," werd door de tv-serie Miami Vice gebruikt, waarin hij ook later in een episode meespeelde.

 

lid worden nieuwsbrief RA Liga vzw - Reumatoïde Artritis Liga vzw Like Facebook-pagina RA Liga vzw - Reumatoïde Artritis Liga vzw OP ZOEK NAAR JE TALENTEN  

 

 

 

 

Categorie: 
Geplaatst op: 
Maandag, 6 februari, 2017 - 22:24