Recht op ziekteverzekering: ambtenaren, zelfstandigen, werknemers

Opgelet: Dit is een verouderd artikel uit ons archief. De inhoud kan inmiddels niet meer van toepassing zijn.

Om een beroep te kunnen doen op de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen, moet zowel een ambtenaar, een zelfstandige als een werknemer zich aansluiten bij een ziekenfonds (of de Hulpkas voor ziekte- en invaliditeitsverzekering of de kas der geneeskundige verzorging van de NMBS).

Een zelfstandige moet zich daarnaast ook inschrijven bij een sociaal verzekeringsfonds voor zelfstandigen of de Nationale Hulpkas en correct zijn bijdragen betalen om recht te hebben op de ziekteverzekering.

Om een vergoeding tegen arbeidsongeschiktheid te kunnen krijgen, moet de zelfstandige zijn hoedanigheid als gerechtigde bewijzen voor het tweede en derde kalenderkwartaal dat voorafgaat aan dat waarin zijn arbeidsongeschiktheid een aanvang nam.

Word je als werknemer arbeidsongeschikt, dan moet je je werkgever verwittigen. Tijdens je arbeidsongeschiktheid blijf je meestal voor een bepaalde periode genieten van je loon (het gewaarborgd loon).
Tijdens de periode van gewaarborgd loon is er geen recht op ziekteuitkeringen.

Je dient je arbeidsongeschiktheid ook tijdig te melden aan de adviserend geneesheer van je ziekenfonds (via een specifiek getuigschrift van arbeidsongeschiktheid).
De termijn om je arbeidsongeschiktheid te melden bij het ziekenfonds hangt af van je situatie (in principe 14 dagen voor een arbeider en 28 dagen voor een bediende, maar soms is er slechts een termijn van 2 dagen (bv. werkloze, bij herval). Je kunt daaromtrent best je ziekenfonds informeren.

Je zal van je ziekenfonds een aantal documenten ontvangen die je moet invullen (bv. het inlichtingenblad).

Als je arbeidsongeschiktheid wordt erkend, dan zal je als loontrekkende een vergoeding (in functie van het gederfde loon) worden uitbetaald (meestal via overschrijving) vanaf het einde van de periode van gewaarborgd loon. Voor meer informatie omtrent het bedrag van deze uitkeringen kan je contact opnemen met je ziekenfonds.

In geval van een laattijdige aangifte bij je ziekenfonds zal je voor de dagen tussen de uiterste aangiftetermijn en het werkelijk versturen van je aangifte geen volledige uitkering ontvangen.

De uitbetaling van de uitkeringen zal stoppen wanneer je het werk volledig hervat, wanneer de arbeidsongeschiktheid niet meer wordt erkend, wanneer je op pensioen gaat of overlijdt.

Als zelfstandige moet je je ziekenfonds op de hoogte brengen van je arbeidsongeschiktheid (via een specifiek formulier voor zelfstandigen “getuigschrift van arbeidsongeschiktheid”), evenals moet je je sociaal verzekeringsfonds inlichten.
Om recht te hebben op een uitkering moet je deze aangifte in principe binnen de 28 dagen na het begin van de arbeidsongeschiktheid aan de adviserend geneesheer van het ziekenfonds bezorgen. Bij een laattijdige aangifte verlies je een deel van de uitkering.

Je ziekenfonds zal je een aantal documenten bezorgen die je moet invullen en terugsturen (bv. een inlichtingenblad).

Wordt je arbeidsongeschikt erkend door het ziekenfonds dan kan je vanaf de 2de maand arbeidsongeschiktheid een (forfaitaire) uitkering genieten. De uitkering varieert afhankelijk van de gezinslast en de duur van de arbeidsongeschiktheid: voor meer info, contacteer je ziekenfonds.

Een statutair of contractueel personeelslid (ambtenaar) moet bij ziekte zijn werkgever verwittigen. Er dient ook - behalve voor de eerste of tweede afwezigheid voor 1 dag – een medisch attest te worden ingediend bij Medex (voor de besturen die aangesloten zijn bij medex voor ziektecontroles).

Vastbenoemde ambtenaren moeten geen aangifte doen bij hun ziekenfonds. Voor hen bestaat er een specifieke regeling waarbij zij verder worden betaald door de werkgever.

Als contractuele ambtenaar moet je wel aangifte doen bij je ziekenfonds. Na de periode van gewaarborgd loon vallen deze ambtenaren immers ten laste van de mutualiteit.

14/11/2008 - Uit: http://www.mijnsocialezekerheid.be/

Geplaatst: 18 april 2009