Reumafrustraties

Reuma is vervelend. Niet alleen vanwege pijn en vermoeidheid, maar ook vanwege de invloed die deze ziekte heeft op de dagelijkse dingen. Denk aan het worstelen met verpakkingen en moeilijkheden bij de lichamelijke verzor­ging. Jezelf wassen kan lastig zijn wanneer je lichamelijke klachten hebt, maar ook het innemen van medicijnen is soms een uitdaging.

Gelukkig zijn er hulpmiddelen om het leven met reuma iets makkelijker te maken.
In dit artikel vijf frustraties waar reumapatiënten mee te maken kunnen krijgen, mét een oplossing.

Eten en drinken
Eten en drinkenAangepast bestek maakt eten en drinken voor mensen met beperkingen in de hand- of armfun­ctie een stuk makkelijker. Dat bestek is namelijk verdikt, verlengd, ver­zwaard of gebogen. Een pizzasnijder kan ook een handig product zijn om etenswaren te snijden. Drinken wordt eenvoudiger uit kopjes met een groter oor, twee oren of juist geen oren. Er zijn ook speciale bekerhouders verkrijgbaar. Een antislipmatje voorkomt dat het bord wegschuift.  Voor in de keuken zijn er pak-, pot- en flesopeners en natuurlijk aangepaste blikopeners.

Medicijnen
MedicijnenVoor het juist en tijdig gebruiken van je medicijnen zijn er verschillende hulpmiddelen. Denk aan medicijn­apps, pillendoosjes met alarm, enz. Ontbreekt het aan de kracht om pillen te breken, dan is bij drogist of apotheek een handige pillensplitser of vergruizer verkrijgbaar. Ook een tabletdoordrukker kan een oplossing zijn voor mensen met weinig kracht in de handen. Dit is een apparaatje waar tablettenstrips tussen worden gezet, die na indrukken een tablet uit de strip duwt.  

Toiletbezoek
ToiletbezoekWanneer zitten en opstaan pijnlijk is, kost een wc-bezoek veel moeite. Een spoeltoilet scheelt al veel pijn bij het afvegen. Met een toiletpapiertang kan je jezelf vanaf de voorkant reinigen. Je hoeft je dan niet te draaien op het toilet of ver van voor naar achter te reiken bij het schoonmaken van de billen. Daarnaast zijn er toiletframes – eventueel met een sta-op­me­cha­nis­me  – die prettig zijn voor mensen met gewrichts­pijn. Verder kan een verhoogd toilet uitkomst bieden, maar in veel gevallen biedt een losse toiletverhoger ook al veel gemak.

Persoonlijke verzorging
Persoonlijke verzorgingJezelf wassen is voor mensen met een reumatische aandoening soms een hele uitdaging. Zittend wassen kan veel pijn schelen. Dit kan eenvoudig door het plaatsen van een plastic kruk in de douche, maar een veiliger optie is een zitdouche of -bad. Voor mensen die staand douchen wél volhouden, zijn er allerhande hulpmiddelen om het douchen zo makkelijk mogelijk te maken. Een tenenwasser is bijvoorbeeld een steel met aan het ene einde een handvat en aan het andere einde een spons, washand of borstel. Zo’n tenenwasser is geschikt voor mensen met beperkingen in de heupen, die niet voldoende kunnen bukken om de tenen te wassen. Ook zijn er badborstels en -sponzen op steel. Een lotionaanbrenger met lange steel maakt het gemakkelijker om op moeilijkere plaatsen, zoals de rug, lotion of dergelijke aan te brengen. De armen hoeven hierdoor niet meer ver te reiken en te buigen. Dit is een goede oplossing voor personen die lichamelijk hier niet meer toe in staat zijn. Een kam of borstel met een verdikt en verlengd handvat kan een oplossing zijn voor mensen met verminderde kracht of beweeglijkheid in de schouders, armen en handen.

Aankleden
AankledenEen aankleedhulp kan een oplossing zijn voor mensen die zich niet (meer) kunnen buigen of de armen niet meer ver naar achteren kunnen buigen. Er zijn aankleedhulpen voor het aan­trek­ken van bijvoorbeeld kousen, broek, rok of jas. Ze zijn er in de vorm van een aankleedstok, een kousenaantrekker, een aantrekhulp voor een onderbroek of een band met aan het uiteinde een klem. Een aantrekhulpmiddel voor de BH kan een oplossing zijn voor vrouwen die maar een hand kunnen gebruiken bij het aankleden en vrouwen die moeite hebben met het vasthouden en dichtmaken van kleine sluitingen. Hulp bij het omdoen van sieraden is er ook: er zijn speciale armbandsluiters op de markt. Maar sieraden met een magnetische sluiting kunnen natuurlijk ook.

Reumafrustraties. Deel dit artikel met je vrienden op Facebook


Voor vragen over dit artikel kan je mailen naar info@raliga.be
Meer info op raliga.be over: Hulpmiddelen

Bron: Tekst ontleend aan gezondheidsnet.nl, 5 frustraties bij reuma

nieuwsbrief RA Liga vzw - Reumatoïde Artritis Liga vzwLike Facebook-pagina RA Liga vzw - Reumatoïde Artritis Liga vzw lid worden word vrijwilliger bij RA Liga vzwword onze sponsor ReumaLied met beelden ReumaLied met tekst

 

 

 

Geplaatst op: 
Donderdag, 29 maart, 2018 - 18:42