SEXUAL DYSFUNCTION IN RHEUMATOID ARTHRITIS PATIENTS (EULAR, Saturday, May 28, 2011)

Opgelet: Dit is een verouderd artikel uit ons archief. De inhoud kan inmiddels niet meer van toepassing zijn.

Achtergrond: Meerdere vormen van gestoorde seksuele functies zijn voor mannen of vrouwen verschillend. Bij patiënten met inflammatoire artritis, kunnen zowel fysieke als psychologische factoren de seksuele respons en prestaties beïnvloeden.

Doelstellingen: De prevalentie beoordelen van seksuele disfunctie bij zowel mannen als vrouwen die lijden aan reumatoïde artritis (RA). Ook het beoordelen van de onderliggende klinische risicofactoren in verband met dit probleem.

Conclusie: Gestoorde seksuele functies zijn een veelvoorkomend probleem bij RA-patiënten. Erectie stoornissen bij mannen, evenals glijproblemen en libidoverlies bij vrouwen waren de meest voorkomende problemen. Multi-dimensionale vragenlijsten hielpen een beeld te vormen van de seksuele disfunctie in de standaard praktijk. De significante correlatie van seksuele disfunctie bij zowel mannen als vrouwen met cardiovasculaire ziekte kan helpen bij het identificeren van een subgroep van RA-patiënten met een hoog risico van cardiovasculaire aandoeningen.

Ann Rheum Dis 2011;70(Suppl3):597

Vertaling korte inhoud:15/07/2011