Smartphone voor personen met een motorische handicap zoals de reumatoïde artritis-patiënt

Opgelet: Dit is een verouderd artikel uit ons archief. De inhoud kan inmiddels niet meer van toepassing zijn.

Dankzij hun vormgeving zijn deze toestellen aangewezen voor personen met een motorische handicap. Om ze te gebruiken hoeft u geen knijp- of draaibewegingen te maken, noch uw pols te draaien. De toestellen hebben een handenvrijfunctie en programmeerbare toetsen en zijn uitgerust met spraakherkenning. Ideaal voor ons reumatoïde artritis-patiënten.

In deze Bijlage vind je diverse modellen. In de eerste kolom 'Evaluatie' zie je 3, 2 of 1 telefoontje staan wat overeenkomt met zeer goed, goed of middelmatig. Ieder kan hieruit een keuze maken, maar voldoende uitleg in de winkel blijft noodzakelijk.

Ondertussen ben ik de trotse eigeaar van de LG G3. Met een 'stylus' hoef je maar heel even aan te tikken op het toetsenbord. Het gaat me zelfs veel veter af dan typen op de PC! Scrollen met de vinger/duim kan ik zelfs. Nooit gedacht dat me dat zou lukken. 

Ook had ik niet meer durven dromen nog ooit foto's te kunnen nemen. Maar met deze smartphone lukt dit wel. Een goede zithouding, steunhouding voor de armen/handen, en mijn duim komt dan juist ter hoogte van het foto-icoontje. Even aanraken en klik-klik, inplaats van 1 heb je al 2 foto's gemaakt. Niet erg want je wist de foto indien niet gewenst. Maar het leuke: natuurlijk beweeg ik, wel de LG G3 heeft een toetsje dat de foto nadien haarscherp maakt. Dat heet: magische scherpstelling. Met deze modus kun je opnieuw scherpstellen na het nemen van een foto. Ondertussen ontdekte ik dat foto's maken nog veel makkelijker kan: je zegt eenvoudig 'cheese', en hij klikt!

Er zijn nog talrijke gadgets die ik vooralsnog niet nodig heb. Het belangrijkst blijft: handenvrij telefoneren met luidspreker, SMS'en, sturen en ontvangen van mails, invoegen en aanvullen alle contactgegevens, internet gebruiken en foto's nemen.

Toebehoren 

 • stylus zijn te koop in allerlei diktes en maten op het internet
 • draadloze oplader: gewoon je telefoon op de houder zetten en laden maar. Geen gedoe met kabels. (opgelet:  gebruik wel enkel de originele oplader van de LG G3 voor snel laden - respectievelijk voor jouw type telefoon)
 • hoes: niet zo eenvoudig te vinden voor misvormde reumatoïde artritis-handen met weinig kracht of grip. De telefoon zit immers in de hoes waardoor hij niet meer draadloos oplaadbaar is. Ik vond uiteindelijk de Nillkin Ultra Dunne LG G3 Bumper Case. Deze beschermt je LG G3 tegen vallen en stoten; het is een metallic ontwerp; te gebruiken met draadloos opladen; extra grip en antislip op je toestel; nog steeds toegang tot alle verschillende poorten en functies van je telefoon. Er is één nadeel: het (speciale) glas is niet beschermd waardoor bij vallen het risico op beschadiging toch wel groot is.

          

Maar het is een keuze die je maakt.

 • Ofwel laad je de telefoon op via de USB kabel wat betekent:
  • enerzijds de bredere USB kabel aansluiten op je computer;
  • en anderzijds de kleine USB kabel aansluiten op je telefoon. Daarvoor moet je dus nog relatief goede functie in de vingers hebben en mij lukt dit niet meer;
  • en je kan een goede hoes kopen die de telefoon volledig beschermt.
 • Ofwel laad je de telefoon draadloos op, heb je een goede grip door de Bumper Case, maar is het risico op schade bij vallen groter.

Opgelet: elk type smartphone heeft zijn eigen specifieke accessoires. Omdat ik nu ervaring heb met de LG G3 kan ik me enkel hierover uitspreken.

Voor mij zijn die drie telefoontjes uit de bijlage verdiend!

Mia, geplaatst: 2015/02/13

Heb je zelf een hulpmiddel ontworpen? Gebruik je zelf een hulpmiddel dat hier nog niet beschreven werd?Aarzel niet en laat het ons weten.
Mail dan de beschrijving met foto naar ra@raliga.be
.