Ben je bang dat je misschien jouw tuin moet opgeven, omdat je reumatoïde artritis (RA) hebt?
Maak je geen zorgen. De tuintips hierna, met behulp van de M.A.S.T.E.R-mind-methode, kunnen jou helpen bij de groei en bloei in je tuin.
M = MOGELIJKHEDEN
Vele mensen met RA zijn uitstekende managers geworden. Om de dag door te komen, plannen, organiseren, voorspellen, rangschikken, bezitten we een groot aantal managementvaardigheden die we ook op tuinieren kunnen toepassen. Er zijn vele mogelijkheden om te helpen jouw dromen waar te maken.
Enkele vragen om te overwegen:
- Ben je in staat om de grootte en jouw tuinontwerp zelf te onderhouden?
- Hoe kan je jouw tuin (her)inrichten om aan je veranderende capaciteiten te voldoen?
- Heb je hulp? Kun jij het veroorloven om hulp te betalen?
- Wil je een siertuin of een groentetuin?
- Weet je wat voor soort planten je wilt laten groeien? Zo zijn oregano, munt en druifyacinten echte woekeraars…
A = AANPASSEN
Een van de belangrijkste vaardigheden om met RA te leven, is de ontwikkeling van jouw aanpassingsniveau.
Hoe meer je dit in de praktijk kunt brengen, hoe minder gefrustreerd je zal zijn. Frustratie leidt tot stress. Stress draagt bij aan ontstekingen en ontstekingen willen we zeker niet aanmoedigen.
Wees daarom ook flexibel voor wat je tuin betreft.
- Overweeg het aanplanten van inheemse of droogtebestendige vaste planten en struiken in jouw tuin.
►Zij hebben minder water nodig en dan hoef je minder vaak die zware tuinslang doorheen je tuin te slepen. - Vergt jouw tuin te veel van jou? Heb je groene vingers en hou je ervan om je arbeid te zien groeien?
►Misschien is het werken met een groot aantal plantenbakken een oplossing om het tuinieren voor jou gemakkelijker te maken? Je hebt ze in alle vormen, materialen en kleuren. - Een tuin is meer dan bloemen, planten en struiken.
►Ontdek jouw artistieke kant en plaats enkele tuinbeelden. Wees creatief met gerecyclede artikelen. Surf op het internet voor inspiratie en ontelbare ideeën. - Voeg tuinverlichting of kaarsen toe voor meer sfeer.
►Tover je tuin om in een plekje om helemaal tot jezelf te komen.
S = SYSTEEM
Dokter een systeem uit om het tuinieren aan jouw capaciteiten aan te passen.
Het is bijvoorbeeld eenvoudiger om te wieden als de grond nat is; de aarde is soepel en het onkruid geeft zich gemakkelijker over.
Het geluid van zacht vallende regen kan bovendien rustgevend zijn.
Misschien is het tijd om aan een automatisch bewateringssysteem te denken?
Of laat een tuinman een onkruidbarrière aanleggen. Een onkruiddoek op de bodem, bedekt met mulch, boomschors of lavarotsen houdt het onkruid in bedwang.
Deze investeringen lonen op langere termijn.
T = TUINGEREEDSCHAP
Tuingereedschap, gadgets en apparaten hebben een lange weg afgelegd. Vroeger was het principe "ergonomisch" onbekend.
Tuinieren hoeft niet te stoppen als je minder mobiel of krachtig bent. Je kan je tuin perfect aan jezelf aanpassen.
►Stap over op tuingereedschap met lange stelen, dan hoef je je minder te bukken, en investeer in licht en ergonomisch gereedschap.
►Wil je zelf blijven snoeien, kies dan voor softgrips en lichtgewicht snoeischaren en takkenscharen met hefboomeffect.
►Sleur niet met emmers of tassen vol onkruid maar gebruik een tuinkarretje op wieltjes.
►Verhoogde plantenbakken brengen de planten dichter naar jou toe. Zonder te bukken, kan je er groenten, kruiden of bloemen in kwijt.
Tegenwoordig kan je, ondanks je RA en dankzij een breed scala aan ergonomische gereedschappen, in de tuin blijven werken en je lichaam zo weinig mogelijk belasten. Zo vermijd je heel wat toekomstige pijn, klachten en kwalen. In ieder geval een betere manier om je lichaam op het rechte pad te houden.
E = ENERGIE
Tuinieren kost energie en inspanning. De één doet het met overgave, de ander steekt liefst zo min mogelijk energie in de tuin.
Maar moet je werkelijk alles zelf doen?
Je kan jouw energie verdelen en om hulp vragen, of hulp aanvaarden, wanneer deze wordt aangeboden.
Het kan leuk zijn om samen met je kinderen of kleinkinderen in de tuin te klussen. Misschien kan het met hun hulp iets langer duren, maar je zal merken, hoe fijn het is samen buiten bezig te zijn. Het schept een band met de kinderen en een aangename sfeer. Geef hen een eigen plekje binnen je tuin, het kan een goede manier zijn om hun interesse in tuinieren aan te wakkeren. Kinderen voelen zich lekker, buiten tussen de plantjes en verbazen zich over de zaadjes die opkomen of genieten van de beestjes die erop afkomen.
Hulp inroepen via vrijwilligerswerk is eventueel ook een mogelijkheid om het werk in jouw tuin te verlichten.
Of heb je al aan delen van je tuin gedacht?
Sommige stedelingen, die geen tuin hebben, zouden de mogelijkheid kunnen verwelkomen om wat groenten en bloemen te laten groeien.
Natuurlijk kan je ook altijd beroep doen op een professionele tuinman die op afgesproken tijdstippen voor jou het onderhoud van je tuin waarneemt maar dit kan prijzig zijn.
Doch, als werken in de tuin voor jou niet meer gaat, hoeft dit nog geen reden te zijn om te verhuizen. Het is jou wellicht wel een investering waard om te kunnen blijven wonen in jouw eigen vertrouwde huis met een tuin, waaraan je vaak vele jaren werk en liefde hebt gegeven.
R = Rusten
Tenzij je beschikt over een team om magie te verrichten, de meeste tuinen evolueren in de loop van tijd. Veel planten, struiken en bomen nemen hun tijd om uit te groeien in hun pracht en praal.
Je hoeft het daarom echt niet allemaal op één dag te doen.
Neem regelmatig een pauze. Luister naar je lichaam - ontwikkel een systeem dat rekening houdt met wat je kunt (en niet kunt) doen.
Er komt voor iedereen wel een moment dat het lastiger wordt om zelf een tuin te onderhouden.
Ook als je erg van tuinieren houdt, kan het gebeuren dat je sommige klusjes liever niet meer doet.
Vaak is het een oplossing om de tuin, of een gedeelte, opnieuw op een doordachte manier in te richten.
Er zijn vele onderhoudsvriendelijke methodes als bodembedekkers, bestrating, gebruik van boomschors …
Wil jij je tuin niet veranderen (want misschien is het een jarenlang project geweest om het zo mooi te krijgen als het nu is), dan is de andere oplossing om een tuinman te engageren, om zonder pijn en in alle rust te genieten van al het moois dat je tuin te bieden heeft.
Als tuinieren te zwaar voor je is geworden en je beslist om te verhuizen, geniet dan van het groen in jouw omgeving, maak een wandeling in het bos of bezoek een park en sta stil bij de wonderen der natuur.
Voor vragen over dit artikel kan je mailen naar info@raliga.be
Meer info op raliga.be over: tuin
Bron: Vrije vertaling gebaseerd op healthcentral.com, Yes, You Can Actually Garden with RA
