Ga terug naar de homepage

Wat als je te veel suiker eet?

banner advies

Wat als je te veel suiker eet?

De kans is groot dat je al weet dat te veel suiker niet goed voor je is. En toch eet jij waarschijnlijk ook nog altijd te veel suiker: gemiddeld 20 theelepels toegevoegde suikers per dag, in vergelijking met de aanbevolen zes theelepels voor vrouwen en 9 theelepels voor mannen. (Dat geldt niet voor suiker die van nature voorkomt in voedingsmiddelen, zoals fruit en melk.)

Suikerhoudende dranken, snoep, gebak en gezoete zuivelproducten zijn de belangrijkste bronnen van toegevoegde suikers. Maar zelfs in hartige voedingsmiddelen, zoals brood, tomatensaus of proteïne repen zit suiker verscholen, waardoor we al snel komen tot een surplus van de zoetigheden. Om het nog ingewikkelder te maken, zijn toegevoegde suikers moeilijk terug te vinden op het voedingsetiket, omdat ze worden vermeld onder een aantal namen, zoals maïsstroop, agavesiroop, palmsuiker, suikerrietsap en sacharose of sucrose.

Hoe het ook wordt genoemd, suiker is suiker. Suiker kan op verschillende manieren een negatieve invloed op je lichaam hebben.
Bekijken we even van dichterbij, hoe suiker met jouw gezondheid kan knoeien, van kop tot teen.

Jouw hersenen
Het eten van suiker geeft jouw hersenen een ​​enorme stijging van het gelukshormoon dopamine, wat verklaart, waarom je meer als vieruurtje naar een ​​snoepreep zal hunkeren dan een appel of een wortel. Omdat vele voedingsmiddelen, zoals fruit en groenten, de hersenen minderen triggeren om dopamine vrij te maken, hebben jouw hersenen steeds meer suiker nodig om hetzelfde geluksgevoel te krijgen. Dit veroorzaakt het moeilijk in te tomen "snakken naar-gevoel” naar bijvoorbeeld een ijsje na je avondmaal.

Jouw stemming
Af en toe een snoepje of koekje kan je een snelle boost van energie geven (of "suiker hoog") door je bloedsuikerspiegel snel te verhogen. Wanneer het suikerpijl in je lichaam daalt terwijl jouw cellen de suiker opnemen, kan jij je zenuwachtig en angstig voelen (de zogenaamde en gevreesde "suikercrash, suikerpiek of suikerdip"). Wanneer je al te vaak naar het snoeppotje reikt, begint de suiker op je humeur te werken: je krijgt met een energiedip te maken waardoor je nog meer slaperig wordt. Studies hebben aangetoond dat een hoge suikerinname leidt tot een hoger risico op depressie bij volwassenen.

Jouw tanden
Je hebt misschien met je ogen gerold op de leeftijd van 12, maar je moeder had gelijk: snoep is slecht voor je tanden. Bacteriën die gaatjes veroorzaken, eten graag de suiker in je mond, nadat je iets zoets hebt gegeten.

Jouw gewrichten
Als je nog geen pijn in je gewrichten hebt, is dit nog een reden om suiker te bannen.
Het is bewezen dat gewrichtspijnen verergeren bij het eten van veel snoep door de ontstekingen die de suiker in het lichaam veroorzaakt. Studies hebben bovendien aangetoond dat suiker het risico op het ontwikkelen van reumatoïde artritis kan verhogen.

Jouw huid
Een ander neveneffect van ontsteking: het kan jouw huid sneller laten verouderen. Suiker hecht zich aan eiwitten in je bloedbaan en creëert schadelijke moleculen die 'AGE's' worden genoemd, of geavanceerde glycatie-eindproducten (voortgeschreden versuikeringseindproducten). Deze moleculen doen precies hoe ze klinken; zij zorgen ervoor dat de huid er ouder en minder gezond uitziet. Het is aangetoond dat ze collageen en elastine in je huid beschadigen - eiwitvezels die je huid stevig en jeugdig houden. Het resultaat? Rimpels en doorhangende huid.

Jouw lever
Een overvloed aan toegevoegde suikers kan ervoor zorgen dat je lever resistent wordt tegen insuline, een belangrijk hormoon dat helpt suiker in je bloedbaan om te zetten in energie. Dit betekent dat je lichaam niet in staat is om jouw bloedsuikerspiegel onder controle te houden, wat kan leiden tot diabetes type 2.

Jouw hart
Wanneer je overtollig suiker eet, kan de extra insuline in je bloedbaan jouw bloedvaten aantasten, het gedeelte dat voor de bloedsomloop in jouw lichaam verantwoordelijk is. Het teveel aan suiker zorgt ervoor dat de wanden van de bloedvaten sneller dan normaal groeien en gespannen raken, hetgeen je hart extra belast en, na verloop van tijd, beschadigt. Dit kan leiden tot hartaandoeningen, hartaanvallen en beroertes. Onderzoek suggereert ook dat het eten van minder suiker kan helpen bij het verlagen van de bloeddruk, de hogere risicofactor voor hartaandoeningen. Mensen die veel toegevoegde suiker eten (ten minste 25% van hun calorieën van toegevoegde suiker afkomstig zijn) hebben twee keer zoveel kans om te sterven aan hart- en vaatziekten als diegenen met eetgewoonten van minder dan 10% van de totale calorieën van toegevoegde suikers.

Jouw pancreas
Als je eet, pompt je alvleesklier insuline uit. Maar als je te veel suiker eet en je lichaam niet meer reageert op insuline, begint je alvleesklier nog meer insuline uit te pompen. Uiteindelijk zal jouw overwerkte alvleesklier het laten afweten en zal je bloedsuikerspiegel stijgen, waardoor je het risico loopt op diabetes type 2 en hartaandoeningen.

Jouw nieren
Als je diabetes hebt, kan te veel suiker tot nierschade leiden. De nieren spelen een belangrijke rol bij het filteren van je bloedsuikerspiegel. Zodra de bloedsuikerspiegel een bepaalde hoeveelheid bereikt, scheiden de nieren overtollige suiker in jouw urine af. Als dit ongecontroleerd blijft, kan diabetes de nieren beschadigen, waardoor ze niet langer hun werk om afval en overtollig vocht uit je bloed te filteren. Dit kan uiteindelijk leiden tot nierfalen.

Jouw lichaamsgewicht
Dit is waarschijnlijk geen nieuws voor jou, maar hoe meer suiker je eet, hoe meer je zult wegen. Onderzoek toont aan dat mensen die suiker gezoete dranken drinken de neiging hebben om meer te wegen - en een hoger risico hebben op diabetes type 2 - dan diegenen die dat niet doen. Een studie vond zelfs dat mensen die hun suikerinname verhoogden in minder dan 2 maanden ongeveer 770 gram toenamen.

Jouw seksuele gezondheid
Misschien wil je het dessert wel overslaan op jouw date? Suiker kan invloed hebben op de keten van gebeurtenissen die nodig zijn voor een erectie. "Een veel voorkomende bijwerking van chronische hoge suikerniveaus in het bloed is dat het mannen kan impotent maken. Dit komt omdat suiker de bloedsomloop beïnvloedt, die de bloedstroom door het lichaam regelt en goed moet werken om een ​​erectie te kunnen krijgen en te behouden.

Voor vragen over dit artikel kan je mailen naar info@raliga.be
Meer info op raliga.be over: suiker

Bron: Vrije vertaling webMD.com, How sugar effects your body

banner privacy

Atmosphere picture