Wachttijd erkenning handicap ingekort tot zes maanden

Opgelet: Dit is een verouderd artikel uit ons archief. De inhoud kan inmiddels niet meer van toepassing zijn.

Mensen met een handicap moeten binnen de zes maanden na aanvraag hun handicap kunnen laten vaststellen. De Senaatscommissie Sociale Aangelegenheden keurde daarvoor vandaag een wetsontwerp goed. "Door het inkorten van de wachttijd zitten mensen met een handicap minder lang in de onzekerheid en kunnen ze sneller een tegemoetkoming krijgen," zegt Open Vld-senator Nele Lijnen.
 
Mensen die hun handicap officieel door de overheid willen laten vaststellen, moeten daarvoor aankloppen bij de Federale Dienst voor Personen met een Handicap. Volgens de huidige wetgeving moet het dossier afgehandeld zijn in acht maanden. Voormalig senator Stéphanie Anseeuw (Open Vld) diende tijdens de vorige legislatuur een wetsvoorstel in om die wachttijd te verkorten tot zes maanden. De Senaatscommissie Sociale Aangelegenheden keurde datzelfde voorstel, dat door de regering werd hernomen, vandaag unaniem goed. Eerder had ook de Kamer dat gedaan.
 
"Voor de betrokkenen zijn de documenten noodzakelijk om een uitkering te krijgen of de speciale parkeerkaarten aan te vragen. Ook voor de tegemoetkoming voor hulp aan bejaarden die wordt toegekend aan de persoon met een handicap van 65 jaar of ouder is deze erkenning cruciaal," aldus senator Nele Lijnen (Open Vld).
 
Bij overschrijding van de wachttijd zijn verwijlinteresten voorzien. De maatregel is van toepassing vanaf 1 januari 2010.

 

Bron: Open VLD, persmededeling van 11 februari 2009
www.kafka.be