Patiënt moet mee opdraaien voor blunder dokter

Opgelet: Dit is een verouderd artikel uit ons archief. De inhoud kan inmiddels niet meer van toepassing zijn.

Onderstaand artikel komt uit De Morgen van 13 april 2010, geschreven door Sue Somers.

 

De RA-Liga betreurt dit voorval. Geconfronteerd met dit oordeel van de correctionele rechtbank te Tongeren dienen wij, als patiëntenvereniging, de noodzaak van communicatie te benadrukken. Het is uitermate belangrijk om als patiënt te weten wat er precies scheelt. Aarzel dan ook nooit om vragen te stellen in verband met uw behandeling.


'Patiënt moet mee opdraaien voor blunder dokter
door
Sue Somers

BRUSSEL 1: In een rechtszaak omtrent een foutief voorgeschreven geneesmiddel heeft de Tongerse strafrechter een opmerkelijk vonnis geveld. Volgens de rechter is de patiënte mee aansprakelijk voor de blunder. Ze had maar moeten weten dat haar dosis pillen te hoog was.

De feiten dateren van vijf jaar geleden. Reumapatiënte Linda Schouterden uit Lanaken ging na een opstoot van artritis aan haar handen naar een Tongerse specialist. Die verhoogde de dosis van het antireumamedicijn Ledertrexate dat Schouterden al nam van drie naar zes capsules per week. Maar op het voorschrift vermeldde de dokter foutief dat ze zes capsules per dag moest innemen.
De apotheker waar Schouterden het medicijn ging halen merkte de lapsus niet op en verstrekte de te hoge dosis Ledertrexate zoals het voorschrift vermeldde. Al na twee dagen ondervond Schouterden een verbrand gevoel in haar keel en maag. De vrouw werd opgenomen in het ziekenhuis, waar ze een maagspoeling moest ondergaan. De hospitalisatie mondde uit in een verblijf van een tiental dagen waarbij dokters de pijn te lijf gingen met morfinepleisters.
Roland Vaes, de advocaat van Schouterden, contacteerde de verzekeraars van de dokter en de apotheker om een minnelijke schikking te treffen. Dat was meteen het begin van een heuse procedureslag. "Geen van beide verzekeraars wilde de fout toegeven. Bovendien had ik het gevoel dat zij de procedure zo lang aan het rekken waren dat de schade die was berokkend op termijn zou worden geminimaliseerd. Of erger: dat ze niet meer kon worden vastgesteld."
Daarop dagvaardde Vaes de dokter en de apotheker in kort geding. De rechter oordeelde echter dat van hoogdringendheid geen sprake was. Een kort geding had alleen maar gekund onmiddellijk na de feiten. Vaes bleef niet bij de pakken neerzitten en haalde de grove middelen boven: hij diende een strafklacht in.
Een expertencollege van drie artsen moest in de eerste plaats duidelijkheid scheppen over het aantal dagen werkonbekwaamheid dat Schouterden opgelopen had. Op basis daarvan zou de latere schadevergoeding worden bepaald.
In het strafrechtelijke luik van de zaak verklaarde de rechter de dokter en de apotheker schuldig, maar verleende hij hen de gunst van strafopschorting. Anders gezegd: ze zijn wel schuldig, maar verdienen geen straf. De burgerlijke procedure kreeg gisteren zijn beslag voor de Tongerse rechtbank. Het is daar dat de strafrechter zijn opmerkelijk vonnis uitsprak. Zo moet de apotheker uit Lanaken de helft van de gevorderde schadevergoeding van 4.627 euro betalen. De dokter is voor 25 procent verantwoordelijk. Het overige kwart is voor het slachtoffer zelf. Volgens de rechter had de patiënte maar moeten opmerken dat de dosering veel te hoog was.
"Mijn cliënte heeft dus bijgedragen tot haar eigen lichamelijke schade", stelt advocaat Vaes cynisch vast. "Ze had beter moeten weten, maar sinds wanneer komt het patiënten toe de dosis van hun medicijnen te bepalen die de dokter hen voorschrijft?"
De Tongerse specialist wilde gisteren niet reageren op het vonnis, en ook de apotheker uit Lanaken wil de zaak zo snel mogelijk achter zich laten.
Rechter vindt dat vrouw had moeten weten dat op voorschrift vermelde dosering van medicatie te hoog was.

Publicatiedatum : 2010-04-13
Sectie : Algemeen
Pagina 2'