VAPH - Refertelijst hulpmiddelen aangepast (2011) (2012) en verder

Opgelet: Dit is een verouderd artikel uit ons archief. De inhoud kan inmiddels niet meer van toepassing zijn.

UPDATE 8/05/2012

Sinds 1 januari 2011 (en volgende aanpassingen refertelijst è zie verder link onderaan)  een aangepaste refertelijst van hulpmiddelen waarvoor tussenkomst bestaat door het VAPH van toepassing. Een overzicht van de belangrijkste wijzigingen:

  • Een aantal hulpmiddelen wordt uit de refertelijst geschrapt en komt dus niet meer in aanmerking voor terugbetaling. Dat is o.a. het geval voor aanvullende uitrusting bij de woning (gadgets voor bad en toilet), mobiliteitshulpmiddelen (aanhangfiets met één wiel, fietskar), hulpmiddelen voor het dagelijks leven (leesplank en -tafel, faxtoestel, sprekende rekenmachine, sprekende huishoudweegschaal, sprekende personenweegschaal, sprekende wekker,...) en sommige communicatiehulpmiddelen (meerkost draagbare computer, meerkost groot beeldscherm).
  • Een aantal refertebedragen wordt drastisch verlaagd. Dit geldt voor dynamische communicatiesystemen (toestellen met communicatiesoftware en spraaksynthese), bijhorigheden bij communicatiesystemen en een geluidsoverdrachtsysteem voor radio
    en TV.
  • Voor sommige hulpmiddelen geldt voortaan een maximum aantal. Dit is bv. het geval voor het aantal rolluiken dat voor het inbouwen van een elektrische motor in aanmerking komt. Het aantal wordt vanaf nu beperkt tot 4 stuks in plaats van 2 stuks.
  • De referteklasse "Omgevingsbediening" wordt opgesplitst in een aantal afzonderlijke elementen.

De actuele refertelijst is te raadplegen op www.vaph.be, onder rubriek hulpmiddelen. (klik hier)

Geplaatst: 22/03/2011