Klassieke kunstheup doet het goed bij de jonge patiënt

Opgelet: Dit is een verouderd artikel uit ons archief. De inhoud kan inmiddels niet meer van toepassing zijn.

Totale heupprothesen hebben bij jonge patiënten goede resultaten en zijn ook goed reviseerbaar. Orthopedisch chirurg in opleiding Daniël de Kam deed onderzoek naar heupprothesen bij jonge patiënten en vooral ook naar de mate waarin ze zo nodig te vervangen zijn door een nieuwe. Hij promoveert op 16 juni aan het UMC St Radboud.

In Nederland worden jaarlijks bijna 21.000 totale heupprothesen geplaatst. De totale heupprothese is één van de meest succesvolle medische interventies van de afgelopen decennia. De resultaten bij oudere patiënten zijn doorgaans goed, maar juist bij jongere patiënten, onder de vijftig jaar, wisselend. Dit komt doordat jonge patiënten actiever zijn en hun prothese zwaarder belasten.

Daarnaast hebben jonge patiënten vaak een onderliggende ziekte die gepaard gaat met soms forse destructie van de heupkom, bijvoorbeeld congenitale heupdysplasie of reumatoïde artritis.

Het UMC St Radboud is het eerste ziekenhuis in Nederland, dat een grote studie van alle in de loop der tijd geplaatste heupprothesen heeft opgezet en internationaal gepubliceerd heeft. De Kam heeft deze resultaten geëvalueerd voor patiënten onder de vijftig jaar. Hij zegt: “Pas na tien jaar kun je zeggen of een prothese het goed doet of niet. Daarnaast willen wij graag transparant zijn naar de patiënt over de prestaties van onze prothesen”.

Cement
Bij een totale heupvervanging kan worden gekozen voor het plaatsen van een prothese met cement en zonder cement. Uit voorgaand onderzoek blijkt dat bij patiënten onder de vijftig de gecementeerde prothesen het beter doen dan ongecementeerde. In het Radboud heeft 86 procent van de patiënten na tien jaar nog geen problemen met de prothese. Dit hoort wereldwijd tot de betere resultaten. De Kam vond dat dit ook geldt voor de vervangingen van deze prothesen. Hierbij zijn er bij 91 procent van de patiënten na vijf jaar nog geen problemen met de prothese.

Deze klassieke aanpak met behulp van cement is nog steeds in gebruik in het UMC St Radboud vanwege de goede resultaten. De Kam laat zien dat de resultaten van de gecementeerde prothesen nog steeds aantrekkelijk zijn en dat ze zeer geschikt zijn om te gebruiken bij jonge patiënten, omdat ze ook nog eens goed te vervangen zijn. Dit is erg belangrijk, want een jonge patiënt zal hoe dan ook eens in zijn leven een revisie (het opnieuw plaatsen van een kunstheup) moeten ondergaan.

Botsnippers
Ook vond de Kam uit meerdere studies dat de heupkommetjes die een reconstructie met botsnippers ondergingen, het beter doen dan de kommetjes zonder deze reconstructie. Botsnippers worden gebruikt bij patiënten met een heup in een erg slechte toestand. Met deze techniek is het zelfs mogelijk om grote defecten te reconstrueren, met uiteindelijk normaal, eigen bot. De Kam: “Daarom hebben we besloten om bij alle jonge patiënten voortaan botsnippers te gebruiken.”

Bronnen: UMC St Radboud
www.medicalfacts.nl/, 9 juni, 2011