55 jaar samen, met reuma

Geplaatst op: 
Dinsdag, 25 september, 2018 - 21:42

Een klein idee dat wonderen doet… en Marie-Jeanne kuist reuzegoed!
François en Marie vierden vorig jaar hun smaragden huwelijk (55 jaar). Ze hebben allebei reuma en vertelden aan Jeaninne en Jef hoe ze hiermee omgaan.

François is heel inventief en bedenkt constant oplossingen om het leven van zijn vrouw comfortabeler te maken. Zo heeft hij onder andere hun bed 5cm verhoogd, zodat zij gemakkelijker kan opstaan.
De vloer kuisen? Daar hebben ze een robotstofzuiger voor. Die heeft zelfs een naam: ‘Marie-Jeanne’!

Met de auto rijden is iets dat François graag doet, alleen opzij kijken lukt niet. Daarom kijkt Marie altijd met hem mee.

Door elkaar aan te vullen en beroep te doen op tal van kleine simpele hulpmiddelen, trekken zij zich uit de slag.
Maar wat hen zeker ook elke dag weer helpt, is hun positieve houding en hun grote liefde voor elkaar!

Christel H.


Nieuwsgierig naar meer tips en oplossingen?
Lees dan het ganse interview met François en Marie in de eerstvolgende editie van ons Ledenblad RAAM.
Hier alvast een voorsmaakje.

Uit: Interview met François en Marie

François en Marie

Maakt dat jou gelukkig zo ‘oplossingen’ zoeken en vinden?
François:  "Ja, dat heeft altijd al in mij gezeten. Op ‘t werk moest ik nooit komen voor iets gewoon. Maar als ‘t moeilijk was of onoplosbaar dan zegden ze ‘We zullen François maar bellen!’ (lacht tevreden).
Idem dito in ons flatgebouw. De voordeur van het gebouw is uitgerust met toetsen en daarna moet je draaien aan die ronde knop om binnen te geraken".

Marie: "Ik kan dat niet door de misvormingen aan m’n handen en vingers."

François: "Daarom heb ik een stangetje door de deurknop  getrokken. Voor haar gebruik is dat essentieel. Zij geraakt anders niet binnen."

Marie: "De toetsen indrukken, wordt ook stilaan moeilijker."

François: "Daarom ga ik die deur vervangen door een brandwerende deur met vingerprintsysteem. En met een automatische sluiting, zowel bij openen als dichtdoen. Dan is ‘t voor iedereen gemakkelijk.
Maar de financies van onze mede-eigenaars moeten het toelaten natuurlijk. Hoe rijker mensen worden, hoe minder ze uitgeven. Anders kun je niet rijk worden!"

En wat maakt jou gelukkig Marie?
Marie:  "Mijn man maakt mij gelukkig. (welgemeend) ‘t Is door hem dat ik er nog ben. Ik haal kracht uit zijn positiviteit, zijn optimisme en zijn vindingrijkheid."

François:  "Wij zien mekaar gewoon heel graag.  Vorig jaar hebben we een feest gegeven voor een twintigtal vrienden en familie vanwege ons 55 jaar huwelijk. We hadden uitdrukkelijk gevraagd om niks te geven. Geen cadeaus, geen geld, niks dus.  We wilden dat feest geven ‘van ons’  met hun samen. Awel, opeens staat daar een grote doos. Ik was geschokt! Dat was tegen de afspraak. Maar we konden niet anders dan de inhoud (geld van iedereen) te aanvaarden. Weet je wat? We hadden op ‘t einde nog geld over als we alles betaald hadden. Dat had ik nog nooit meegemaakt!" (beiden lachen met duidelijke voldoening).

Meer info op raliga.be over: zorgen

Uit: Interview met François en Marie door Jeannine en Jef.