Anti-CCP-test - Laboratoriumonderzoek (update)

Opgelet: Dit is een verouderd artikel uit ons archief. De inhoud kan inmiddels niet meer van toepassing zijn.

Ook wel bekend als: reumatest
Officiële naam: anti-CCP antistoffen (antistoffen tegen cyclische gecitrullineerde peptiden)
Verwante testen: reumafactor

Waarom deze test?
Om reumatoïde artritis (RA) in een vroeg stadium op te sporen.

Welk materiaal?
Bloed

Wat wordt getest?
De test bepaalt of en in welke mate er antistoffen tegen het eiwit CCP (cyclische citrulline peptide) in het bloed aanwezig zijn.
Reumatoïde artritis (RA) is een onstekingsproces. Gedurende dit proces wordt de structuur van eiwitten veranderd doordat citrulline aan het eiwit wordt gekoppeld. Het immuunsysteem van het lichaam maakt antistoffen tegen lichaamseigen eiwitten die veel citrulline bevatten. Deze antistoffen noemen we anti-CCP antistoffen. Gewoonlijk maakt het afweersysteem antistoffen (of antilichamen) aan om ongewenste ziekteverwekkers onschadelijk te maken. In dit geval leiden deze antistoffen echter tot een ziektebeeld.

Hoe wordt het materiaal verkregen?
Een buisje bloed wordt afgenomen uit een ader aan de binnenkant van de arm, meestal in de plooi van de elleboog. Om deze ader goed te kunnen zien en voelen wordt een stuwbandje strak om de bovenarm getrokken. In de ader wordt geprikt met een naald waardoor het bloed de buis wordt ingezogen. De naald wordt maar één keer gebruikt en daarna vernietigd.

Wanneer wordt deze test gedaan?
De anti-CCP-test wordt gebruikt als hulpmiddel om de diagnose reumatoïde artritis te stellen. De anti-CCP-test is met name nuttig om de ziekte in een vroeg stadium vast te stellen. Soms zijn de klachten nog niet erg duidelijk, en kan een anti-CCP-test extra informatie geven om op die manier in een vroeg stadium met een gerichte behandeling te kunnen beginnen. In combinatie met deze test is de bepaling van reumafactor (RF) ook belangrijk voor het stellen van de diagnose.

Wat betekent de uitslag?
Mensen die niet lijden aan reumatoïde artritis hebben geen antistoffen tegen CCP in het bloed.

Niet verhoogd
Als de uitslag negatief is, bevat het bloed van de patiënt geen antistoffen tegen CCP. Het kan zijn dat de patiënt toch reumatoïde artritis heeft. In dat geval laat een dokter nog wel eens een klassieke reumafactortest uitvoeren. De reumafactortest (RF) is veel minder specifiek voor reumatoïde artritis, maar bij een klein aantal reumapatiënten zijn er geen anti-CCP antistoffen aantoonbaar in het bloed en de is de RF positief.

Verhoogd
Als in het bloed antistoffen tegen CCP worden aangetoond, betekent dit in bijna alle gevallen dat de patiënt reumatoïde artritis heeft of zal gaan ontwikkelen. De antistoffen kunnen al enige jaren aantoonbaar zijn voordat er reumatische klachten ontstaan.
naar boven

Nog vragen?
De informatie over deze test komt van deskundigen uit het ziekenhuislaboratorium. Daar worden dagelijks vele honderden testen uitgevoerd. Laboratoriumspecialisten zorgen er voor dat dit op een veilige en juiste manier gebeurt. Zij adviseren de dokter bij afwijkende uitslagen en ingewikkelde problemen. Hebt u nog vragen over deze of andere testen, dan kunt u die stellen aan een laboratoriumspecialist op www.uwbloedserieus.nl

Bron: www.kiesbeter.nl/medische-informatie

Geplaatst: 23/07/2011


Het belang van de anti-CCP test wordt getoond in deze video: http://www.youtube.com/watch?v=f2uPYBR_Yts : Anti-CCP2-the optimal test for diagnosis of rheumatoid arthritis. (Anti-CCP2-de optimale test voor de diagnose van reumatoïde artritis)

Hier wordt getoond hoe de test wordt uitgevoerd en hoe deze moet geïnterpreteerd worden: http://www.youtube.com/watch?v=ZRzS2zazU6E: Blood Test for the Early Detection of Rheumatoid Arthritis (Bloedonderzoek voor vroegtijdige diagnose van reumatoïde artritis)

Geplaatst: 2013-01-05