Behandeling van langer bestaande reumatoïde artritis

Opgelet: Dit is een verouderd artikel uit ons archief. De inhoud kan inmiddels niet meer van toepassing zijn.

Beschrijving: Er is veel onderzoek gedaan naar de behandeling van vroege reumatoïde artritis (reuma). De meeste reumapatiënten hebben echter al langer deze ziekte, met ondanks behandeling nog steeds pijnlijke, gezwollen gewrichten en vaak ook gewrichtsschade. Bij 16 procent van de patiënten is negen jaar na het starten van de ziekte naast de gewrichten van handen en voeten ook de nek aangetast.

Veel reumapatiënten worden behandeld met TNFα-blokkerende middelen. Bij onvoldoende effect van een TNFα-blokkerend middel is het niet zinvol om de dosis op te hogen, maar is het beter te switchen naar een ander TNFα-blokkerend middel, zo toont Blom. De reden van stoppen van het eerste TNFα-blokkerend middel kan niet gebruikt worden om het effect van een tweede te voorspellen. 

Na falen van twee TNFα-blokkerende middelen kan beter gekozen worden voor een biological met een ander werkingsmechanisme, zoals rituximab. De resultaten in dit proefschrift dragen bij aan de behandeling van patiënten met langer bestaande reumatoïde artritis.     

Biografie: Marlies Blom (Ede, 1980) studeerde Geneeskunde in Nijmegen. Ze verrichtte bovenstaand onderzoek op de afdeling Reumatische Ziekten van het UMC St Radboud, binnen het onderzoeksinstituut Nijmegen Centre for Evidence Based Practice. Ze is momenteel vanuit het UMC St Radboud in opleiding tot specialist ouderengeneeskunde.

Titel promotie: Established rheumatoid arthritis: long-term outcome and biological therapy in daily practice

Bron: http://www.ru.nl/algemeen/zoeken/@874734/behandeling-langer/

Geplaatst: 2014-08-10