Belangrijkste prijs in reumatologie voor Vlaamse prof.

Geplaatst op: 
Donderdag, 25 juni, 2020 - 12:31

Prof. Dirk Elewaut ontvangt de prestigieuze Carol Nachman Prijs voor Reumatologie van de stad Wiesbaden, Duitsland.

 

Prof. Dirk Elewaut (VIB-UGent, Centrum voor Ontstekingsonderzoek en Universitair Ziekenhuis Gent) is de eerste Belgische wetenschapper die de Carol Nachman-prijs in ontvangst neemt. Deze prijs wordt beschouwd als de hoogste onderscheiding ter wereld voor een reumatoloog en één van de meest gerespecteerde medische prijzen. . Elewaut verdient deze prijs als erkenning voor zijn uitstekend werk in de reumatologie.

 

Prof. Elewaut: "Artritis treft miljoenen mensen wereldwijd. Het kan op elke leeftijd ontstaan, heeft een sterke invloed op de levenskwaliteit en op de samenleving in het algemeen".

Het werk van Prof. Elewaut richt zich op de mechanismen van ontsteking en de bijbehorende weefselschade bij artritis.  Hij is specifiek geïnteresseerd in het verband tussen darm- en gewrichtsontsteking en de rol die biomechanische stress (of 'overbelasting') speelt bij reumatische aandoeningen. Prof. Elisabeth Märker-Hermann (Wiesbaden), vertegenwoordiger van het bestuur van de Carol Nachman prijs, legde uit dat dit de eerste keer is dat de prijs wordt toegekend aan een reumatoloog die zich bezighoudt met de link tussen gewrichten en darmen bij reumatische aandoeningen.

"Het is een grote eer om deze prestigieuze prijs in ontvangst te nemen", glundert Elewaut. "Het weerspiegelt de buitengewone inspanningen van ons multidisciplinaire team om de mechanismen die leiden tot artritis beter te begrijpen, om de ziekte beter te bestrijden en het algemene resultaat te verbeteren."
Jo Bury, directeur van VIB, voegt hieraan toe: "Dit is inderdaad een grote eer voor Dirk en voor VIB. Het illustreert hoe onze inspanningen om multidisciplinair onderzoek te ondersteunen leiden tot baanbrekende wetenschap en tastbare voordelen voor de patiënt".

 

Dirk Elewaut is een wereldleider op het gebied van artritisonderzoek. Hij is hoogleraar Geneeskunde aan de Universiteit Gent en voorzitter van het departement Reumatologie, Universitair Ziekenhuis Gent en internationaal Center of Excellence van de European League Against Rheumatism (EULAR) en de Federatie van Klinische Immunologische Verenigingen (FOCIS). Hij is ook Principal Investigator bij het VIB-UGent Center for Inflammation Research. Momenteel is hij voorzitter van de Koninklijke Belgische Vereniging voor Reumatologie (KBVR) en lid van het bestuur van EULAR. 

Prof. Bart Lambrecht, directeur van het centrum voegt hieraan toe: "Gedurende twee decennia hebben Prof. Elewaut en zijn team preklinisch en klinisch translationeel onderzoek naar inflammatoire artritis geleid op het hoogste internationale niveau.  We zijn ontzettend trots en blij dat we Dirk als collega hebben, want hij is een voorbeeld voor veel jonge artsen en wetenschappers."

 

Dirk Elewaut en zijn team blijven zich uiteraard verder inzetten om reumatische aandoeningen aan te pakken. "Vandaag zijn mensen met artritis meestal aangewezen op een levenslange behandeling. Het is onze ambitie om dat om te zetten in een tijdelijk behandelschema, zodat mensen niet de rest van hun leven medicatie moeten nemen", legt hij uit. "Ons uiteindelijke doel is om deze nieuwe behandelingsmogelijkheden te gebruiken in de dagelijkse praktijk en zo een belangrijk verschil te maken voor patiënten die lijden aan artritis."

 

ReumaNet en haar leden-organisaties willen professor Elewaut van harte feliciteren met deze grote eer! Maar vooral... we willen hem in naam van alle mensen met reumatische aandoeningen bedanken voor zijn tomeloze inzet. Dankzij hem en zijn team ziet de toekomst in de reumatologie er alvast wat rooskleuriger uit.

 

Bron: VIB