België is eerste Europese land met implantatenregister

Opgelet: Dit is een verouderd artikel uit ons archief. De inhoud kan inmiddels niet meer van toepassing zijn.

België heeft als eerste in Europa een implantatenregister ingevoerd. De wet is sinds eind vorig jaar van kracht.
Het zijn “Het Laatste Nieuws” en “La Dernière Heure” die de invoering van het implantatenregister vandaag melden. Jaarlijks worden maar liefst één miljoen implantaten ingebracht in ons land. De meest courante zijn stents, gehoor-, knie- en heupprotheses. Maar er zijn ook esthetische implanten, zoals bijvoorbeeld voor een borstvergroting.

Voor elk exemplaar krijgt de patiënt voortaan een kaart die de kwaliteit ervan garandeert. Het register staat ook toe de herkomst van elk implantaat, dat langer dan 30 dagen in het lichaam van een patiënt blijft, te achterhalen. De ziekenhuizen en de medische industrie werken hiervoor samen.

Het nieuwe register zal 45 miljoen euro kosten voor de komende vijf jaar. Vroeger was er geen degelijke controle voor het op de markt brengen van implantaten, zoals die voor medicijnen wel bestaat. Zo werden vorig jaar nog vijftien vrachten met verdachte exemplaren onderschept door de Belgische douanediensten.

Het dossier raakte in een stroomversnelling na het schandaal van de lekkende borstimplantaten van het merk PIP. De schuldigen achter dit dossier zijn veroordeeld, met vier jaar als maximumstraf voor de stichter. Wereldwijd kregen zo’n 400.000 vrouwen een PIP-implantaat, onder wie 350 Belgen. In 2010 werd het bedrijf gesloten door de Franse overheid.

P.D.C.
www.artsenkrant.com

Bron: http://www.meshedup.eu/actueel/nieuws-januari-2014-4/ - Nieuws 20/01/2014

Geplaatst: 2015/02/06