België nr. 1: toegankelijkheid

Geplaatst op: 
Woensdag, 15 februari, 2017 - 20:42

Volgens de denktank Health Consumer Powerhouse is onze gezondheidszorg de vierde beste van Europa en scoort ze vooral goed voor TOEGANKELIJKHEID. Al rijzen vragen bij de wetenschappelijkheid van de lijst.

Volgens de Euro Health Consumer Index, die de denktank Health Consumer Powerhouse al sinds 2005 publiceert, heeft Nederland de beste gezondheidszorg van Europa. Zwitserland staat tweede, Noorwegen derde en ons land vierde. Daarmee doet België het een plaats beter dan in de vorige ranglijst.

'Onze gezondheidszorg gaat erop vooruit en dat is belangrijk voor de patiënten', zegt minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD). Health Consumer Powerhouse vergelijkt 35 Europese landen, waaronder de lidstaten van de Europese Unie en enkele Balkanlanden, op het vlak van patiëntenrechten, toegankelijkheid, kwaliteit, overconsumptie, preventie en het geneesmiddelengebruik. Het gebruikt daarvoor indicatoren van internationale instellingen zoals de Europese Commissie. Ons land scoort het best op toegankelijkheid voor de patiënt. Daarvoor staat het samen met Macedonië en Zwitserland op nummer een in de ranglijst. Dat betekent dat patiënten die dringend een arts nodig hebben die nog dezelfde dag kunnen zien, dat ze een directe toegang hebben tot specialisten en dat er voor verschillende ingrepen nauwelijks wachtrijen zijn.

Op andere indicatoren, zoals de kwaliteit van de zorg, preventie en het gematigd gebruik van geneesmiddelen, scoort ons land eerder gemiddeld.
Op het vlak van e-Health, alcoholpreventie, de aanpak van de overconsumptie van antibiotica en de toegang tot nieuwe geneesmiddelen scoort ons land zelfs slecht.

Ook vindt Health Consumer Powerhouse dat de kostenefficiëntie van onze zorg beter kan. De Block belooft daar verandering in te brengen met de hervorming van de ziekenhuizenfinanciering. 'We willen ziekenhuizen meer doen samenwerken en instellingen die kwaliteit leveren belonen.' De Block wijst er daarnaast op dat apothekers en artsen vanaf dit jaar vaker elektronisch medicijnen moeten voorschrijven en dat inspanningen zijn gebeurd om nieuwe geneesmiddelen sneller op de markt te krijgen. Tegelijk worden campagnes gevoerd om de overconsumptie van antibiotica tegen te gaan en stijgt de prijs voor wie die medicatie thuis gebruikt.

Een belangrijke nuance is dat lijstjes zoals de Euro Health Consumer Index zeer te relativeren zijn. Ze geven een indicatie van hoe een land presteert, maar het is geen wetenschappelijke oefening.

Zo is de Nederlandse zorg niet onomstreden, want de kostprijs voor de patiënt neemt er in sneltempo toe en vaak zijn er lange wachtlijsten.

Voor vragen over dit artikel kan je mailen naar info@raliga.be

Bron: Tekst ontleend aan tijd.be, Belgische zorg toegankelijkste van Europa


 

lid worden nieuwsbrief RA Liga vzw - Reumatoïde Artritis Liga vzw Like Facebook-pagina RA Liga vzw - Reumatoïde Artritis Liga vzw OP ZOEK NAAR JE TALENTEN WORKSHOP - OP ZOEK NAAR JE TALENTEN